Dokumentti paljastaa: Seksiorjat jäävät Norjassa vaille kunnon suojaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seksiorjat jäävät Norjassa vaille kunnon suojaa – uusi tv-dokumentti paljastaa

Illan tv-dokumentti kuvaa, kuinka afrikkalaisnaisia tuodaan valheellisilla lupauksilla Eurooppaan seksiorjiksi.

Monet naiset eivät uskalla ilmiantaa parittajiaan, jos pääsevät pakenemaan näiltä.­

12.8.2015 7:00

Ulkolinja: Seksiorjat vailla suojaa, keskiviikkona 12.8. TV1 klo 23.45

Norjalaisdokumentti Seksiorjat vailla suojaa (Brennpunkt: Fortell og forsvinn, Norja 2015) kertoo neljän ihmiskaupan uhriksi joutuneen naisen tarinan.

Tie paritettavaksi noudattaa miltei aina samaa polkua. Kotimaassa köyhyys riivaa. Naiselle tarjotaan Euroopassa työtä ja hyvää tulevaisuutta. Pian paljastuu, että työ tarkoittaa prostituutiota.

Dokumentissa esiintyvät Yasmin, Maria ja Sara onnistuivat pakenemaan parittajiltaan. Se ei valitettavasti tarkoittanut vaikeuksien loppua. Norjan laki edellyttää, että ihmiskaupan uhrin on autettava poliisia rikostutkinnassa parittajan kiinnisaamiseksi. Todistaminen oikeudessa on turvapaikan hinta.

Sinänsä hyvä ajatus menee täysin metsään. Monet naiset eivät uskalla ilmiantaa parittajiaan. Oman hengen lisäksi vaarassa voivat olla läheiset. Kaikki eivät halua ottaa riskiä siitä, että ilmiannosta huolimatta turvapaikka jäisi saamatta.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Norjassa on tehty 51 ilmiantoa, joista viisi johti syytteeseen. Vain todistajat saavat turvapaikan, muut todennäköisesti karkotetaan maasta.

Dokumentti perää vastauksia viranomaisilta. Miksi haavoittuvassa asemassa olevat naiset jätetään yksin? Eikö kukaan voi tehdä enempää?

Lue kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?