Kylmäävä kartta julki, Eurooppa mukana: Onko tässä Isisin suunnitelma vuodelle 2020?

Julkaistu:

Isis
Ääri-islamistisen Isis-järjestön suunnitelmiin seuraavalle viidelle vuodelle kuuluu alueen laajentaminen Eurooppaan asti, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja Andrew Hosken uudessa kirjassaan.
BBC Radio 4:n toimittaja Andrew Hosken julkaisi kesällä kirjansa Empire of Fear: Inside the Islamic State. Kirjassa on mukana kartta, josta käy ilmi, millaisen suunnitelman laajentumiselle ääri-islamistinen Isis-järjestö laati jo sen perustamisen aikoihin 1990-luvun lopulla.

Järjestöä tutkinut Hosken kertoo, että järjestöllä on seitsenportainen suunnitelma, joka pitäisi olla toteutettuna vuoteen 2020 mennessä.

Kartassa näkyvät mustalla muun muassa Espanja, Kreikka, Balkanin alue, osia Intiasta ja osia Afrikasta. Hosken huomauttaa, etteivät järjestön lonkerot ole kovin kaukana suunnitellusta, sillä järjestö on jo soluttautunut Libyaan ja Tunisiaan, jotka kummatkin ovat Euroopan rajan lähellä.Jos twiitti ei näy oikein, pääset näkemään sen tästä.

Järjestön suunnitelmaan kuului myös muun muassa Yhdysvaltojen provosointi uuteen sotaan, suuren varallisuuden kerääminen ja islamistisen valtion perustaminen. Hosken kirjoittaa, että käytännössä nämä asiat järjestö on jo toteuttanut.

Yhdysvallat aloitti ilmapommitukset Isistä vastaan viime kesän lopussa.

Isisin varannoksi on arvioitu jopa miljardeja dollareita, sillä se hallitsee laajoja öljyvarantoja Syyriassa ja Irakissa. Se myös julisti perustaneensa ”kalifaatin” eli niin sanotun islamistisen valtion viime kesänä Syyrian ja Irakin alueille.Jos twiitti ei näy oikein, pääset näkemään sen tästä.

Hosken kirjoittaa, että Isis sai alkunsa 1990-luvun lopulla Afganistanissa sijainneella leirillä, jossa koulutettiin äärijihadistisia sunnitaistelijoita, kertoo The Independent. Hoskenin mukaan Irakissa alkanut Yhdysvaltojen johdolla operoitu sota antoi Isis-nimiseksi tulevalle ryhmälle kasvualustan, kun railo Irakin sunni- ja shiiamuslimien välillä kasvoi tuona aikana.

Hoskenin mukaan Isisin perustajaksi Afganistanissa on nimetty Abu Musab al-Zarqawi, Daily Record kirjoittaa.

Hosken kirjoittaa, että vakavin Isisin luoma uhka on nyt se, kehittääkö järjestö mahdollisesti biologisia tai kemiallisia aseita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt