Tutkija väittää tehneensä mullistavan löydön: onko täällä ”maailman kauneimman naisen” hauta?

Julkaistu:

Mysteeri
Brittiläinen Howard Carter löysi vain 19-vuotiaana kuolleen faarao Tutankhamonin haudan vuonna 1922 Luxorin lähellä sijaitsevasta Kuninkaiden laaksosta. Löytö oli sensaatio, sillä hauta oli suurelta osin jäänyt koskemattomaksi.
Nyt useat julkaisut, kuten The Times, Daily Mail, Sky News ja Fox News, kirjoittavat uudesta väitetystä löydöksestä, joka on tehty juuri Tutankhamonin haudassa. Brittiarkeologi Nicholas Reeves Arizonan yliopistosta väittää löytäneensä faaraon haudasta kaksi salaista huonetta ja huoneisiin johtavan käytävikön, jotka olisi piilotettu muuraamalla.

Toisesta huoneesta Reeves uskoo löytyvän egyptomologian ”Graalin maljan”: Kuningatar Nefertitin haudan.

Nefertiti tunnetaan historiassa äärimmäisen kauniina hahmona, joka nousi puolisonsa Ekhnatonin kanssahallitsijaksi ja jolla oli huomattavasti näkyvämpi rooli kuin aiemmilla Egyptin kuningattarilla. Nefertitiä on kutsuttu maailman kauneimmaksi naiseksi.


Teoriat hänen hautapaikastaan, kuten kuolemasta, ovat kiinnostaneet laajasti arkeologeja ja tutkijoita jo vuosikausia. Nyt Reeves uskoo, että mysteeri olisi ratkaistu. Nefertitin on uskottu olleen Tutankhamonin anoppi ja äitipuoli, joissain teksteissä hänet on nimetty Tutankhamonin äidiksi.

Nefertiti katosi hallitsijakautensa jälkeen. Nefertitin uskotaan kuolleen noin 30-vuotiaana.

Nefertitin ainoaksi säilyneeksi kuvaksi kerrottu muotokuvapatsas on näytillä Berliinin egyptologisessa museossa. Nefertitin patsaskin on herättänyt ristiriitaisia tutkimustuloksia siitä, onko patsas todella aito, jäljennös vai jopa väärennös.

Reeves on päässyt johtopäätökseensä tutkimalla korkearesoluutioisia digitaalisia mallinnoksia hautakammion seinistä. Reeves uskoo löytäneensä niin sanottuja ”haamuja” eli kaksi ovea, jotka olisi peitetty jälkikäteen.


Toisen oven tutkija uskoo johtavan eräänlaiseen varastohuoneeseen. Jos Reeves aavistus siitä, mihin toinen ovi johtaa, osuu oikeaan, The Times -lehti kuvailee löytöä arkeologian merkittävämmäksi löydöksi vuosikymmeniin.

Nefertitin hautakammio olisi Tutankhamonin haudan pohjoispuolella. Reeves kirjoittaa uusimmassa artikkelissaan, että todellisuudessa hautakammio olisikin rakennettu alun perin juuri Nefertitille.

Tutkijoita on Tutankhamonin haudan löytämisestä asti ihmetyttänyt se, että hautahuone on suhteellisen pieni, The Timesin mukaan yleisesti tiedettyjen kuninkaitten hautahuoneiden etuosan kokoinen. Reevesin mukaan uusi löydös selittäisi sen, että Tutankhamonin hauta olisi tehty jälkikäteen.

Reevesin väitteen mukaan hautahuoneen yksi seinä poikkeaa kolmesta muusta. Se on Reevesin näkemyksen mukaan koristeltu uskonnollisilla kuvilla aiemmilta ajoilta. Reeves kirjoittaa, että ainoa kuninkaallinen nainen tuohon aikaa, jolle olisi vastaavanlaisia tunnustuksia annettu, olisi Nefertiti.

Tutankhamonin haudasta löytyneet esineet ovat myös herättäneet keskustelua tutkijapiireissä. Esineet oli aseteltu hautaan niin kuin kiireessä, tutkijat ovat pohtineet. Hautakammion asettelu on Reevesin mukaan sellainen, joka sopisi tosiasiallisesti kuningattaren haudaksi enemmin kuin kuninkaan.

Nefertitin hautakammion ja muumion on uskottu löytyneen jo useita kertoja. Kertaakaan tutkimukset eivät ole kuitenkaan johtaneet todellisiin lopputuloksiin. Pelkästään siitä, mihin kaupunkiin Nefertiti on haudattu, ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Egyptomologian vanhempi luennoitsija Joyce Tyldesley Manchesterin yliopistosta sanoo, että Reevesin tutkimukset ja väitteet on syytä viedä eteenpäin.

– Ei olisi yllätys, jos hautaan oli alun perin suunniteltu useampia kammioita tai huoneita. Joskin se, miten pitkälle rakentajat olisivat huoneiden kanssa päässeet, on erittäin vaikea arvioida olemassa olevan näytön perusteella. Olisin erittäin yllättynyt, jos tämä hautakammio olisi rakennettu Nefertitin oikeaksi – tai ensimmäiseksi – hautapaikaksi. Minun näkemykseni mukaan on erittäin todennäköistä, että hänet haudattiin Amarnaan ja että hän olisi kuollut miehensä Ekhnatonin hallintokaudella.


Tyldesleyn mukaan on vaikea sanoa, olisiko Tutankhamon mahdollisesti siirrättänyt Nefertitin ruumiin muinaiseen Theban kaupunkiin. Tutkija sanoo, että olemassa on suhteellisen vahvaa näyttöä siitä, että kuningas olisi siirrättänyt joidenkin kuninkaallisten ruumiita Amarnasta.

– Minä kuitenkin ajattelisin, että Nefertiti olisi haudattu Kuninkaiden laakson läntiseen osaan, ei niinkään keskelle, Tyldesley kommentoi The Timesille.

Lähteet: The Times, Daily Mail, Sky News, Fox News.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt