NYT: Tämä IT-ongelma ei Suomessa naurata – herättää maailmalla kateutta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Tämä IT-ongelma ei Suomessa naurata – herättää maailmalla kateutta

Microsoftin ja Nokian irtisanomiset ovat tuoneet valtavan määrän IT-osaajia työmarkkinoille.

Nokia ja Microsoft ovat jättäneet jälkeensä paljon työttömiä insinöörejä, joista olisi maailmalla huutava pula.

11.8.2015 1:53

Vaikka IT-sektorin irtisanomiset tuntuvat olevan Suomessa jokapäiväinen uutinen, on maamme New York Times -sanomalehden mukaan tilanteessa, josta monet muut maat ovat kateellisia.

Lehti nimittäin kertoo, että Suomella on liikaa insinöörejä ja muita IT-alan ammattilaisia. Muualla maailmassa heistä on huutava pula, sillä älypuhelinten, sovellusten ja mobiilin internetin tuotannon raketin lailla nouseva kasvu luo valtavaa kysyntää työmarkkinoille.

Esimerkkinä lehti mainitsee brittipoliitikoiden investoinnit nuorison tietotekniikkakoulutukseen ja Ranskan panostukset koodaamisosaamiseen.

Oulun yritysten kehityspalveluja hoitavan BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo, että pelkästään Oulussa riittäisi tekijöitä vaikka kokonaiseen tiimiin.

– Jos sinun täytyy löytää kokonainen kehitystiimi, Oulusta todennäköisesti löytyy ihmisiä, jotka voivat hoitaa homman, hän sanoo lehdelle.

Työttömät perustavat startuppeja

Lehti muistuttaa myös, että työttömät IT-osaajat aiheuttavat päänvaivaa Suomen päättäjille. Samalla se kuitenkin muistuttaa, että useat esimerkiksi Microsoftilta ja Nokialta työttömiksi jääneet ovat perustaneet joukon menestyviä startup-yrityksiä.

– Kukaan ei olisi palkannut minua 58-vuotiaana. Jos olisin tiennyt kuinka hauskaa yrittäminen on, olisin lähtenyt Nokialta jo aiemmin, vuonna 2012 työttömäksi jäänyt Risto Kivipuro kertoo.

Kivipuro perusti nuorempien kollegojensa kanssa Piceasoft-nimisen yrityksen, joka keskittyy mobiiliin datansiirtoon. Viime vuonna yritys ylsi muun muassa mediayhtiö Red Herringin kuumimpien eurooppalaisten teknologiayritysten listalle.

Romahdus oli valtava

Ilmiö on tuttu myös Toimihenkilöliitto Erton Juri Aallolle. Hän kertoo, että suomalainen insinööri on kuumaa tavaraa esimerkiksi Saksassa.

– Ei tämä mikään yllätys ole. Nokian romahdus on loistava mahdollisuus kehittää uutta IT-alan yritystoimintaa. Nokian antama rahoitus on ollut myös mahtava osa sitä, Aalto sanoo.

Hänen mukaansa Nokian romahdus ja Microsoftin irtisanomiset olivat niin massiivisia, että uudenlaisen yrittämisen nousussa kestää aikansa.

– Oulu on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että alaa osaa porukka löytää itselleen uutta ja tuottavaa työtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?