Sakari muutti Tarttoon eikä haikaile takaisin – Lehti: Virosta tuli ”suomalaisten Florida”

Tarttoon yli 20 vuotta sitten muuttanut Sakari Neuvonen on nähnyt, miten Viro on muuttunut entisestä Neuvostoliiton alueesta moderniksi EU-valtioksi.

Tartto hurmasi Sakari Neuvosen.

8.8.2015 6:10

Viro on ”suomalaisten Florida”, Politico-lehti uutisoi perjantaina. Artikkelin mukaan suomalaisia eläkeläisiä vetää Viroon muun muassa maan Suomea matalampi hintataso, hieman parempi sää, lyhyt etäisyys Suomesta sekä se, että moni virolainen puhuu Suomea.

– Mitä eläkeläiset haluavat? He haluavat mukavan elämän, seuraa, kulttuuritapahtumia. Espanjan lomakohteissa voit saada kaksi ensimmäistä, mutta et niinkään jälkimmäistä. Pärnussa puolestaan on teatteri ja orkesteri ja saat uutiset suomeksi. Uskon, että kulttuuri yhdistettynä mataliin elinkustannuksiin tekevät Virosta niin houkuttelevan, pohtii Suomen Viron-suurlähettiläs Kirsti Narinen lehdelle.

Toisaalta Viro houkuttelee myös työikäisiä. Kieliopinnot veivät Sakari Neuvosen yliopistokaupunki Tarttoon Viroon yli 20 vuotta sitten.

Neuvonen ihastui Tarttoon niin, että hän jäi asumaan kaupunkiin pysyvästi. Tartossa Neuvonen on mielistynyt kulttuuritarjontaan. Taide-elämyksiä on tarjolla vaikka millä mitalla.

Hän pitää myös Viron ilmapiiristä. Ihmiset eivät nurise joka asiasta.

– Ei ole pitkä aika siitä, kun puutetta oli kaikesta. Ihmiset ovat valmiita itse tekemään asioiden eteen.

”Tänne tullaan asumaan pysyvästi”

Nyt Tartossa Neuvosella ovat työ, koti, perhe. Hän on naimisissa virolaisen naisen kanssa ja perheessä on yksi lapsi. Neuvonen sanoo, että hänen on hieman hankala verrata Viron ja Suomen oloja.

– Olen ollut Suomesta poissa niin pitkään, että en tiedä, miten Suomessa asiat ovat nykyisin.

Suomessa hän käy muutaman kerran vuodessa Suomessa tapaamassa sukulaisia.

Sakari Neuvonen on nähnyt, miten Tarttoon ja eteläiseen Viroon on muuttanut pysyvästi paljon suomalaisia.

– Tallinnaan ja rannikolle muuttaa suomalaisia, jotka hankkivat kakkoskodin. Tänne tullaan asumaan pysyvästi.

Neuvonen on 20 vuodessa nähnyt, miten Viro on muuttunut entisestä Neuvostoliiton alueesta moderniksi EU-valtioksi. Elintaso on kohentunut, hinnat nousseet.

  Suomalaiselle Viro on edullinen maa

Majoitus järjestyy Virossa 40 eurolla. Leivoskahvilla voi herkutella muutamalla eurolla. Kampaajalla käynti maksaa puolet Suomen hinnoista.

– Virolaiseen palkkatasoon verrattuna tämä ei ole mikään edullinen maa asua. Ruoka, asuminen ja sähköt ovat kallistuneet, hinnat ovat lähellä Suomen tasoa. Jotkut elävät todella niukasti.

Edullista Virossa on auton hankinta, julkinen liikenne, vakuutusmaksut.

– Täällä on todella hyvä perhelääkärijärjestelmä. Ei tarvitse kauan jonottaa, jos haluaa lääkärin puheille.

Virossa ei ole terveyskeskuksia, vaan perhelääkärit hoitavat potilaat. Kunnat ovat hankkineet lääkäripalvelut yksityisiltä yrityksiltä.

Tartto on monelle suomalaisellekin tuttu matkakohde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?