Kuoliaaksi ammutun Cecil-leijonan veli elää sittenkin – toinen leijona kuitenkin tapettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuoliaaksi ammutun Cecil-leijonan veli elää sittenkin – adoptoinut Cecilin pennut

Epätietoisuus zimbabwelaisen Cecil-leijonan veljen kohtalosta on ohi: Jericho elää ja voi hyvin. Toinen leijona kuitenkin ammuttiin kansallispuistossa.

2.8.2015 18:53

Zimbabwelaisen urosleijona Cecilin traaginen kuolema on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi: tätä kohtasi hidas ja tuskallinen kuolema yhdysvaltalaisen huvimetsästäjän toimesta.

Eilen lauantaina julkisuuteen levisi tieto, jonka mukaan salametsästäjät olisivat surmanneet myös Cecilin veljen Jerichon. Puistoa vartioivan Zimbabwe Conservation Task Forcen Facebook-sivuille ilmestyi päivitys, jossa myös Jerichon ilmoitettiin kuolleen.

Cecilin, 13, ampui 6. heinäkuuta laittomasti yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer osana maksullista huvimetsästystä. Eläin kitui 40 tuntia ennen kuin ammattimetsästäjät päästivät sen tuskistaan. Traagisen tapauksen miljöö oli Cecilin kotipuisto, Luoteis-Zimbabwessa sijaitseva Hwangen kansallispuisto.

”Pahoittelemme väärää tietoa”

Tänään sunnuntaina Zimbabwe Conservation Task Force -ryhmä päivitti Facebook-sivuaan tiedolla, jonka mukaan Jericho elää sittenkin.

– Jericho on elossa ja voi hyvin, ja se on adoptoinut Cecilin pennut itselleen. Saimme viime yönä kolmesta eri lähteestä tiedon, joiden mukaan Jericho olisi ammuttu.

Kansallispuistossa työskentelevä kenttätutkija Brent Stapelkamp kertoi jo eilen Reutersille, että Jerichoon kiinnitetty gps-panta paljasti sen olevan elossa.

Cecil ja Jericho yhdessä kuvattuna.

Stapelkamp on mukana Hwange Lion Research Project -hankkeessa, joka tarkkailee Jerichon liikkeitä gps-pannan avulla.

– Pahoittelemme väärää tietoa Jerichon kuolemasta, Zimbabwe Conservation Task Force -ryhmä kirjoittaa Facebookissa.

Uusin käänne Jerichon ja Cecilin tarinassa koskee leijonien keskinäistä suhdetta: englantilainen tutkimusyksikkö Wildlife Conversation Reseach Unit julkaisi sunnuntaina artikkelin, jonka mukaan eläimet eivät olekaan veriveljiä, vaan niiden välisessä suhteessa oli kysymys lähinnä veljellisestä ystävyydestä.

”Emme kannata huvimetsästystä”

Uutiset eivät kuitenkaan ole yksiselitteisen auvoiset: vaikka Jericho saa jatkaa elämäänsä, kansallispuistossa todella ammuttiin jälleen leijona.

– Vaikka olemme helpottuneita, ettei uhri ollut Jericho, emme iloitse siitä, että leijona on jälleen tapettu, ryhmän Facebook-merkinnässä seisoo.

Ryhmä ottaa päivityksessä jyrkän kannan huvimetsästykseen.

– Haluamme tehdä selväksi, että emme kannata huvimetsästystä emmekä myönnä lupia tai lisenssejä eläinten tappamiseksi Zimbabwessa. Olemme kuitenkin vain huolestunut suojeluryhmä, joka yrittää auttaa lopettamaan Zimbabwen upeiden eläinten lahtaamisen.

Cecilin tarina on nostanut Zimbabwen eläinlainsäädännön tapetille. Maan ympäristöministeri Oopah Muchinguri on pyytänyt Yhdysvaltoja luovuttamaan Walter Palmerin, jotta hänet voitaisiin tuomita Zimbabwen lakien rikkomisesta, kuten ISTV:n videolla kerrotaan.

Juttua päivitetty 2. elokuuta kello 21.29: lisätty tieto siitä, ettei Jericho ollut Cecilin veriveli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?