Cecil-leijonan tappanut otti yhteyttä viranomaisiin – Zimbabwe vaatii miehen oikeuden eteen Afrikkaan

rac

Julkaistu:

Cecilin kuolema
Asiantuntijoiden mukaan Cecil-leijonan ampuneen miehen on vaikea välttää luovutusta Zimbabween.
Yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer, 55, joka ampui Cecil-leijonan Zimbabwessa, oli maassa “ulkomaalaisena salametsästäjänä”, hän maksoi laittomasta metsästyksestä ja hänet pitäisi luovuttaa Zimbabween oikeudenkäyntiä varten. Näin sanoi maan ympäristöministeri Oppah Muchinguri uutistoimisto Reutersille.

Muchinguri otti nyt ensimmäistä kertaa kantaa ikonisen ja Afrikan tunnetuimman leijonauroksen kuolemaan. 13-vuotias Oxfordin yliopiston tutkimusohjelmassa ollut, pannoitettu leijona tapettiin heinäkuun alussa ja tiedot eläimen tappamisesta tällä viikolla raivostuttivat maailmaa laajasti.


Cecil-leijona houkuteltiin ulos Hwangen kansallispuistosta, jossa se oli suojeltu. Eläintä ammuttiin ensin jousella. Leijona ei kuollut osumaan, vaan salametsästäjät etsivät eläintä 40 tuntia ennen kuin ne löysivät sen, ampuivat sen ja lopulta nylkivät ja irrottivat leijonan pään metsästysmuistoksi, trophyksi.

Muchingurin mukaan Zimbabwen johtava syyttäjä on aloittanut valmistelun sille, että Palmer tulisi luovuttaa Yhdysvalloista Afrikkaan. Yhdysvalloilla ja Zimbabwella on luovutussopimus, joka koskee henkilöitä, jotka ovat tehneet tai joiden epäillään tehneen rikoksen. Minimirangaistuksen on oltava vuosi vankeutta, jotta sopimus on voimassa. Zimbabwessa salametsästyksestä voi saada kymmenen vuoden vankeustuomion.

– Laiton tappo oli tahallinen. Vetoamme viranomaisiin, jotta hänet luovutettaisiin Zimbabween ja hänet saataisiin vastaamaan laittomista teoistaan, ministeri sanoi.


Palmer on myöntänyt tappaneensa leijonan. Palmer on pakoillut julkisuutta tietojen julkitulon jälkeen, mutta hänen lähettämässään tiedotteessa Palmer sanoo, että hän ei tiennyt, millaisesta leijonasta on kyse ja että hän oli siinä uskossa, että kyse on täysin laillisesta toiminnasta.

Palmer ehti palata Yhdysvaltoihin ennen kuin Zimbabwen viranomaisille selvisi, miten ja mikä leijona oli tapettu. Maassa on laitonta metsästää jousella ja lisäksi eläimen houkutteleminen ulos kansallispuistoalueelta on laitonta.

Asiantuntijoiden mukaan Palmerin voi olla vaikea välttää luovuttamista, sillä hän on myöntänyt teon ja lisäksi teko on kohdemaassa laiton.

Ampumista tutkivat myös yhdysvaltalaisviranomaiset. Tutkintaa lähellä oleva taho kertoo, että tapauksessa tutkitaan sitä, rikkoiko Palmer teollaan myös Yhdysvaltojen lakia. Yhdysvaltalaismedia kertoi lauantaina, että Palmer on ottanut pitkän hiljaisuuden jälkeen yhteyttä viranomaisiin ja että tutkinta on nyt täydessä käynnissä.

Mailla eri näkemys laillisesta metsästyksestä

Kuten useissa Afrikan maissa, myös Zimbabwessa hallitus myöntää suurriistan metsästykseen vuosittain lupia, jotka koskevat myös leijonia, kuten myös elefantteja ja biisoneita. Tämän maat perustelevat sillä, että maksetuista laillisista luvista saadaan rahaa eläinten suojeluun. Tämä taas herättää laajaa paheksuntaa ja eripuraa eri tahojen välillä.

Viime vuonna Zimbabwe tienasi myydyillä metsästysluvilla 45 miljoonaa dollaria. Maassa on arviolta 2 000 leijonaa yksityisissä ja valtio-omisteisissa luonnonpuistoissa. Lupia myydään vuosittain 50-70 leijonan tappamiseen.

Vastaavanlainen luvanvarainen metsästys ei ole yleinen käytäntö kaikkialla Afrikassa. Esimerkiksi naapurimaa Botswanassa suurriistan, kuten leijonien, luvallinen metsästys on laitonta kokonaan. Maan hallinnon mukaan Cecilin kuolema osoittaa juuri sen, millaisia ongelmia osittainen hyväksyntä aiheuttaa.

– Uskomme vakaasti, että kaikenlainen uhanalaisten lajien, kuten leijonien, metsästys tuhoaa työn, jota useilla alueilla tehdään salametsästyksen kitkemiseksi. Se rohkaisee laittomia markkinoita, mikä taas puolestaan lisää salametsästystä, maan hallinto kirjoitti Reutersin mukaan tiedotteessaan Cecilin kuoleman jälkeen.

Reutersin mukaan maailmanlaajuista suurta huomiota saanut Cecilin kuolema on Zimbabwessa jäänyt pimentoon. Reutersin mukaan työntekijän keskiansio maassa on reilut tuhat dollaria eli alle tuhat euroa ja työttömyysprosentti on yli 80.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt