Venäjä ärähti USA:lle laajennetusta pakotelistasta

Julkaistu:

Pakotteet
Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain uudet pakotteet syventävät jännitteitä maiden välillä.
Venäjän mukaan Yhdysvaltain toimiin ei voi olla reagoimatta.

Venäjä kutsui perjantaina Yhdysvaltain toimia provokaatioksi. Sen mukaan USA:n toimet eivät vain vahingoita maiden välisiä suhteita, vaan vaikeuttavat yhteistyötä muiden kansainvälisten kysymysten ratkaisemisessa.

Venäjä ei täsmentänyt, mitä vastapakotteita tai -toimia voi olla luvassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön erityislähettiläs Daniel Fried arvioi jo aiemmin päivällä suomalaistoimittajille, että Venäjä protestoisi pakotteita voimakkaasti.

Venäjän talouteen erikoistuneen professori Pekka Sutelan mukaan Venäjällä on kovin vähän sellaista, millä se voisi kiusata Yhdysvaltoja. Yhdysvallat ei esimerkiksi tuo energiaa Venäjältä.

– Jos amerikkalaissenaattorin matkustusoikeus Venäjälle viedään pois, niin eipähän hän aikonut muutenkaan mennä Baikalille kesälomaa viettämään.

Sen sijaan EU-maita Venäjä voi Sutelan mukaan kiusata sanktioilla kohtuullisen tehokkaasti.

"Ei merkittäviä vaikutuksia Venäjän talouteen"

Yhdysvaltain pakotteilla ei ole ollut toistaiseksi merkittäviä vaikutuksia Venäjän talouteen ja tuskin on tuoreimmillakaan toimilla, arvioi Sutela. Hänen mukaansa haittavaikutuksia tulisi, jos pakotteet olisivat voimassa vuosikausia. Venäjä on esimerkiksi riippuvainen öljy- ja kaasutuotannon teknologiasta, joka toimii vaikeissa olosuhteissa.

– Länsi-Siperian kentät ovat olleet Venäjän öljy- ja kaasutuotannon selkäranka. Niiden tuotanto alkaa supistua, koska hankalissa olosuhteissa tarvittavaa teknologiaa ei ole saatavissa muualta kuin länsimaista.

Öljyn hinnalla on enemmän merkitystä kuin pakotteilla. Venäjän talouskasvu hidastui jo ennen sanktioiden asettamista, eikä kasvua ole näköpiirissä. Sutelan mukaan Venäjä ehti tottua noin sadan dollarin öljyn hintaan, kun se nyt on pudonnut puoleen siitä.

– Keskeinen ongelma on ollut presidentti Putinin hallinnon kyvyttömyys tehdä päätöksiä.

Yhdysvaltain täydennetyllä pakotelistalla ovat muun muassa suomalaisliikemies Kai Paananen sekä Rotenbergin suvun hotelliyhtiö Långvik Capital ja sen toimitusjohtaja Roman Rotenberg.

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrottiin perjantaina puhelimitse, että lisäsanktioiden avulla maa haluaa estää pakotteiden kiertämistä ja varmistaa pakotepolitiikkansa toteutumisen.