Expressen: Ruotsin vesiltä löytyi sukellusveneen hylky – ”Salainen operaatio, joka on mennyt pieleen”

Julkaistu: , Päivitetty:

Löytäjät ja asiantuntijat hämmästelevät, että hylky on niin hyvässä kunnossa.
Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa, että se tutkii parhaillaan tuntemattomasta sukellusveneen hylystä kuvattua materiaalia. Asiasta uutisoi Expressen.

Hylky löytyi viime viikolla merenpinnan alapuolelta Keski-Ruotsin itärannikolta. Hylyn löysivät Ocean X Teamin hylkysukeltajat, jotka käyttivät kameralla varustettua miehittämätöntä kauko-ohjattavaa minisukellusvenettä.

Löytäjät Dennis Åsberg ja Peter Linberg sanovat, että hylyssä on kyrillisiä kirjaimia. Ocean X Teamin lehdistötiedotteen mukaan se osoittaisi, että hylky on venäläinen.

– Olemme 110-prosenttisen varmoja, että se on Ruotsin aluevesien sisällä, hylkysukeltaja Dennis Åsberg sanoo.

Löytäjät eivät halua antaa tarkkaa paikkaa, mutta toteavat, että se on vajaan 3000 metrin päässä maasta ja alueella on veneliikennettä. Hylky on noin 20 metriä pitkä ja 3,5 metriä leveä.

Hylkysukeltaja Peter Linberg sanoo, että hylyssä ei ole lommoja tai näkyviä vaurioita. Sukeltajien kuvaamalla videomateriaalilla näkyy sen sijaan joitakin taipuneita yksityiskohtia.

Asiantuntija: Sensaatiomaista

Tomas Ries sanoo sukeltajien kuvaaman videon perusteella, että hylky ei voi olla kovinkaan vanha.

– Jos tämä on Ruotsin aluevesiltä, se on sensaatiomaista.

Ries sanoo, että jos hylky olisi viaton, joku olisi huutanut ja pyytänyt apua.

– Se osoittaa, että kyseessä on salainen tehtävä, joka on mennyt pieleen. Se on hyvin vakavaa.

Hylkysukeltajien mukaan hylyn rungossa on kyrillisiä kirjaimia.

– Tiedämme, että se on sukellusvene. Sen iästä on mahdotonta sanoa mitään, mutta se on erittäin tuore ja näyttää modernilta. On vaikea sanoa, kauanko se on ollut pohjassa ja meidän täytyy mennä alas uudestaa, Dennis Åsberg sanoo.

Sukellusvenejahdista alle vuosi

Puolustusvoimat vahvistaa, että sukeltajat ovat olleet heihin yhteydessä ja puolustusvoimat analysoi luovutettua materiaalia parhaillaan. Puolustusvoimien mukaan kyseessä ei voi olla uponnut ruotsalainen sukellusvene.

Turvallisuuskonsultti Joakim von Braun arvioi, että kokonsa puolesta kyseessä on niin sanottu minisukellusvene. Sellaiseen mahtuu 3-6 ihmistä. Se, että luukut ovat kiinni tarkoittaa, että miehistö ei ole päässyt hylystä pois.

– Se voi hyvinkin olla venäläinen sukellusvene, joka joutui tuntemattomista syistä merihätään.

Hylky löytyi vajaa vuosi sen jälkeen, kun Ruotsin puolustusvoimat etsivät kuumeisesti ulkomaista sukellusvenettä Tukholman saaristosta. Puolustusvoimat on varma, että ulkomainen sukellusvene loukkasi Ruotsin aluerajoja syksyllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt