Kolmen viikon tauko ohi: kreikkalaispankit avaavat ovensa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolmen viikon tauko ohi: kreikkalaispankit avaavat ovensa

Kreikkalaiset pankit avaavat tänään ovensa kolmen viikon tauon jälkeen.

20.7.2015 1:42 | Päivitetty 20.7.2015 8:29

Kreikkalaismedioissa ennakoidaan, että pankkien takana on jo heti aamusta pitkiä jonoja.

Käteisnostoja ja pääoman liikkumista koskevat rajoitukset pysyvät kuitenkin pääasiassa ennallaan. Pankkiautomaateista on saanut kolmen viikon aikana nostaa 60 euroa päivässä, mutta tästä päivästä lähtien kaikki viikon nostot voi ottaa automaatista yhdellä kertaa.

Nostorajoitukset eivät koske maassa vierailevia turisteja.

Kreikalle erääntyy tänään myös Euroopan keskuspankin 4,2 miljardin euron velka, jonka sen on tarkoitus maksaa takaisin siltarahoituksen avulla. Siltarahoitus on seitsemän miljardin euron pikalainaa, joka maalle myönnettiin, että se selviää välttämättömistä kuluistaan.

Siltarahoituksen avulla Kreikka maksanee takaisin myös Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle heinäkuun alussa erääntyneen 1,5 miljardin euron lainan.

Tsiprasilla kohtalonpaikat keskiviikkona

Kreikan parlamentin on määrä äänestää maan tukiohjelman ehtoina olevien lakiuudistusten toisesta osuudesta. Kreikkalaismediassa on ennakoitu, että pääministeri Alexis Tsipras joutuu eroamaan, mikäli hän menettää äänestyksessä lisää kannatusta parlamentissa.

Tsiprasin koalitiolla on parlamentissa 162 paikkaa, mutta viime keskiviikon äänestyksessä vain 123 parlamenttiedustajaa tuki uutta tukiohjelmaa ja sen ehtoja. Vähemmistöhallitus tarvitsisi pystyssä pysyäkseen vähintään 120 edustajan tuen.

Tukiohjelma saatiin läpi opposition tuella, sillä liki neljännes pääministeripuolueen omista edustajista lipesi vastustamaan esitystä tai pidättäytyi äänestämästä.

Tsipras erotti ensimmäisen äänestyksen jälkeen hallituksestaan ministereitä, jotka äänestivät lakiuudistuksia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?