Ulkomaat

Illalla tv:ssä: Mies selvisi salamaniskusta ja kahdesti WTC:stä – sitten menetti työnsä talouskriisissä

Julkaistu:

Tv-tärpit
Viime vuosikymmenellä puhjennut finanssikriisi toi köyhyyden myös keskiluokkaisiin amerikkalaiskoteihin.
Dokumenttiprojekti: Laman uhrit Amerikassa, ma 20.7. TV1 klo 21.30

Vuonna 2007 puhjennut finanssikriisi johti USA:ssa taloudelliseen taantumaan, jonka veroista ei ole nähty sitten 1930-luvun.

Sen seurauksena miljoonat yhdysvaltalaiset menettivät työnsä ja joutuivat luopumaan kodeistaan. Heidän tarinansa kuullaan HBO-dokumentissa Laman uhrit Amerikassa (Hard Times: Lost on Long Island, 2012).

Yksi laman uhreista on entinen yrityskouluttaja Alan Fromm.

– 15-vuotiaana minuun iski salama. Minulla oli sydänongelmia 21-vuotiaana. Sitten työskentelin WTC:ssä, kun sitä pommitettiin ensimmäisen kerran. Ja viimeksi olin WTC:ssä, kun se romahti. Kun nämä asiat laittaa perspektiiviin, työttömyyttä pystyy kyllä käsittelemään. Se ei ole maailmanloppu, Fromm pohtii asiallisesti, vaikka kaikki työllistymisyritykset tuntuvat kilpistyvän kuin tiiliseinään.


Ihan näin valoisasti eivät kaikki dokumentin henkilöt pysty suhtautumaan tilanteeseensa.

Yksi työnsä menettäneistä on Anne Strauss. Hän asuu Long Islandilla, keskiluokan arvostamalla asuinalueella New Yorkissa työttömän miehensä kanssa. Strauss kokee, että syövän sairastaminen oli helpompaa kuin työttömyys.

Vailla työtä ovat myös arvopaperikauppias Nicholas Puccio, opettaja Heather Hartstein sekä hänen miehensä, kiropraktikko Dan Hartstein – ja monet muut. Jokaista työpaikkaa kohden on neljä työtöntä työnhakijaa.

Kun on tehnyt ikänsä töitä, ei osaa varautua siihen, miltä työttömyys tuntuu. Kuten dokumentissa esiintyvät todistavat, kyse ei ole vain taloudellisesta menetyksestä. Hävettää, kun asuntolainan lyhennys on myöhässä. Masentaa, kun ei ole syytä nousta aamuisin sängystä. Ahdistaa, kun ei tiedä, mistä raapia kasaan ruokarahat.

Laman sadon korjaaminen on kurjaa katsottavaa. Taloudellinen ahdinko ei lisää työhaluja. Se lamauttaa.

Miten sinä tai läheisesi olette selvinneet työttömän arjesta? Keskustele alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt