Uusi videomateriaali alas ammutusta MH17-lennosta kuohuttaa: ”V****, matkustajakone...”

rac

Julkaistu:

MH17
MH17-lennon putoamisesta on julkaistu uutta kuvamateriaalia. Australialaisen median mukaan video on Venäjä-mielisten separatistien kuvaama.
Tänään on kulunut vuosi siitä, kun Ukrainan sodasta kantautui yksi sen surullisimmista uutisista. Itä-Ukrainassa Torezin alueella ammuttiin alas Malaysia Airlinesin matkustajakone. Turmassa kuoli 298 ihmistä. Enemmistö heistä oli hollantilaisia.

Ukrainan hallitus ja Venäjä-mieliset separatistit syyttelevät toisiaan koneen kohtalosta. Syyllistä ei ole vielä saatu virallisesti selville, mutta yleisimmän teorian mukaan kapinalliset ampuivat koneen alas Venäjältä tuodulla BUK-ohjusjärjestelmällä.


Australialaismedia News Corp on julkaissut turmapäivältä uutta videomateriaalia. Videon autenttisuutta ei kuitenkaan ole pystytty varmistamaan. Videon julkaisi muun muassa Sydneyn Daily Telegraph.

Videolla maastopukuiset taistelijat ovat saapuneet palavalle turmapaikalle tutkimaan hylkyä. Raportin mukaan separatistit ampuivat koneen alas, koska luulivat sen kuuluvan Ukrainan armeijalle. Raportin mukaan videolla näkyy selvästi Donetskin kansantasavallan henkilökortti.

– V****, matkustajakone..., mies päivittelee.


Videolla puhuvan miehen uskotaan olevan yksikön komentaja, jota on pyydetty etsimään turmapaikalta sotilaskonetta. Hän kuulostaa järkyttyneeltä, kun tajuaa, että kyseessä onkin matkustajakone.

– Kuka antoi heille luvan lentää alueen yli, toinen mies kysyy taustalla.

Miehet etsivät koneen mustia laatikoita ja käyvät läpi uhrien matkatavaroita. Mies lukee ääneen muun muassa sanat ”Malaysia” ja ”Australia”.

– Ulkomaalaisia. Vaatteita. Nämä ovat siviilejä, sanoo matkatavaroita penkova mies.


News Corpin mukaan kuvamateriaali on luovutettu turmaa tutkivalle monikansalliselle tutkimusryhmälle tällä viikolla. Tutkimuksia johtaa Alankomaat. Suurin osa lennon uhreista oli hollantilaisia. Lennolla oli 38 australialaista.

Koneen maahansyöksyn jälkeen tilanne kärjistyi Itä-Ukrainassa armeijan ja Venäjä-mielisten separatistien välillä. Itä-Ukrainassa on kuollut tähän mennessä ainakin 6 500 ihmistä.

Abbott: ”Se ei ollut onnettomuus”

Sidneyn Daily Telegraphin mukaan materiaali salakuljetettiin Donetskin sotilastukikohdasta ja se saatiin haltuun vasta tällä viikolla.

Australian ulkoministeri Julie Bishop kuvaili Nine Networkille, että video on vastenmielistä katsottavaa.

– Tämä on selvästi yhteneväinen vuosi sitten saamiemme tiedustelutietojen kanssa. Niiden mukaan Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas maasta-ilmaan-ohjuksella.

Australia muisti uhreja pääministeri Tony Abbottin johdolla.


– Muistamme tänään kuolleitamme. Kiitämme heitä, jotka toivat heidät kotiin. Ennen kaikkea kunnioitamme omaisten surua, Abbott sanoi.

Abbott on aiemmin sanonut, että tapaus ei ollut onnettomuus. Hän on myös kovistellut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia asian vuoksi.

– He eivät välttämättä tienneet, että he ampuvat alas matkustajakoneen, mutta he ampuivat tarkoituksella ja tietoisesti taivaalta alas suuren ilma-aluksen.

Tutkijamaat ovat pyytäneet YK:ta perustamaan kansainvälisen tuomioistuimen, jolla syylliset pyrittäisi saattamaan vastuuseen teoistaan. Putin on todennut tuomioistuimen ”ennenaikaiseksi ja hyödyttömäksi”.

Yllä Reutersin julkaisema leikattu versio alkuperäisestä videosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt