Kreikka äänestää tänään tulevaisuudestaan - lakkoja ja mielenosoituksia luvassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS:n videoraportti Kreikasta – näin päivä valkeni Ateenassa

Ateenassa Kreikassa äänestetään tänään, odottaako maata tulevaisuus edelleen euroryhmän jäsenenä vai "hyppäävätkö kreikkalaiset tuntemattomaan".

15.7.2015 11:20

Kreikan parlamentti äänestää, hyväksyykö se viikonloppuna Brysselissä Kreikan pääministeri Alexis Tsipraksen ja muiden euromaiden neuvotteleman sopimuksen, johon kuuluu mittavia uudistuksia, kuten Kreikan julkisten varojen yksityistämistä 50 miljardin edestä.

Ateenassa julkinen liikenne on lamaannuksissa, kun rautatietyöläiset monien muiden ammattiryhmien tavoin ovat lakossa.

Päivä Ateenassa on käynnistynyt rauhallisesti, mutta mielenosoituksia odotetaan myöhemmin päivällä.

Ateenalainen, 35 vuotta rakennusalalla työskennellyt Papadopoulos Theodoros ennusti tiistai-iltana, että jo tänään keskiviikkona alkavat mellakat. Hän kuvailee tilannetta vaikeaksi äänesti tukiohjelman puolesta tai ei.

KREIKAN tehtäväpakettiin kuuluu kipeiksi arvioituja reformeja, joista tänään käsitellään muun muassa verotukseen, tilastointiin ja eläkkeisiin liittyviä uudistuksia. Ne on saatava valmiiksi tänään, jos Kreikka aikoo saada kipeästi tarvitsemansa 82–86 miljardin euron tukipaketin Euroopan vakausmekanismista EVM:stä.

Jos tukipaketti menee nurin, on mahdollista, että Kreikka joutuu pihalle eurosta, Britannian yleisradioyhtiö BBC arvioi. Vaikuttaa, että Tsiprasin on vaikeaa saada etenkin omat tukijansa ja äänestäjänsä hyväksymään euromaiden johtajien antamat ehdot.

IS seuraa tilanteen kehittymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?