Salainen raportti myrkkyä Suomelle: Kreikan velkojen isoa leikkausta kaavaillaan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Kreikka
Kreikka tarvitsee selvästi suuremmat leikkaukset velkoihinsa kuin mitä muut euromaat tai Euroopan vakausmekanismi (EVM) ovat tähän mennessä arvioineet.
Näin arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF luottamuksellisessa raportissa, jonka uutistoimisto Reuters on saanut käsiinsä.

Suomen nykyhallituksen johto linjasi viimeksi kesäkuun lopussa, että Kreikan on maksettava velkansa. Tuolloin ulkoministeri Timo Soini (ps) sijaisti pääministeri Juha Sipilää (kesk.)eduskunnan kyselytunnilla, jossa keskusteltiin eurokriisistä.

Myös hallitusohjelmassa sanotaan, että ”jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan”.

Sen jälkeen Suomi on ollut mukana neuvottelemassa sopimusta, joka voi avata oven kolmannelle Kreikan apupaketille. Sopimuksesta laaditussa lausunnossa todetaan, että euromaat ovat valmiita harkitsemaan Kreikan lainojen maksuaikojen pidennyksiä. Se tarkoittaisi käytännössä velka-armahdusta Kreikalle.

Toistaiseksi on auki, suostuuko hallitus lopulta helpottamaan Kreikan velkataakkaa.

Lue lisää Kreikan tilanteesta Taloussanomista.

IMF on ajanut voimakkaasti Kreikan velkahelpotuksia kriisin tuoreimmissa vaiheissa. Rahaston uusimmassa arviossa Kreikan velkasuhde nousee peräti 200 prosenttiin bruttokansantuotteesta seuraavien kahden vuoden aikana. Aiempi arvio oli 177 prosenttia.

IMF suosittaa, että Kreikka vapautettaisiin 30 vuodeksi lainanlyhennyksistä ja lainojen maksuaikoja pidennettäisiin dramaattisesti. Vaihtoehtona olisi lainapääoman rajut leikkaukset.

Hätärahoitus repii rivejä

Kreikan lähipäivinä tarvitsema hätärahoitus repi tiistaina EU-maiden rivejä. Useat esillä olevat vaihtoehdot rahoituksen löytämiseksi osoittautuivat vaikeasti toteutettaviksi.

– Britannia ei ole eurossa, joten ajatus että brittiläiset veronmaksajat joutuisivat tämän kreikkalaisen sopimuksen maksajiksi on täysin mahdoton, puhkui Britannian valtiovarainministeri George Osborne Brysselissä.


Lähipäivinä pitäisi löytää noin seitsemän miljardia euroa, sillä maanantaina Kreikalta erääntyy lainaerä Euroopan keskuspankille. Jos sitä ei makseta, ei EKP voi jatkaa hätärahoitusta Kreikan pankeille. Lisäksi maksuja IMF:lle on rästissä.

Eurosta vastaava komissaari Valdis Dombrovskis totesi valtiovarainministerien kokouksen jälkeen, että käytännössä kaikki esillä olevat vaihtoehdot ovat poliittisesti, juridisesti ja rahoituksen kannalta ongelmallisia.


Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan vaihtoehtoja on useita.

– On selvää, että mille tahansa jäsenmaalle on hyvin vaikea antaa uutta rahaa, joka ei olisi ehdollista eikä edes lainaa, Stubb sanoi.

Kreikan parlamentti käsittelee

Kreikan parlamentti sai tiistai-iltana käsittelyynsä lainsäädäntöpaketin, joka on ehtona Kreikan kolmatta lainaohjelmaa koskevien neuvottelujen aloittamiselle.

Pakettiin sisältyy rajuja säästötoimia ja talouden uudistuksia. Pääministeri Alexis Tsiprasin odotetaan tarvitsevan oppositiopuolueiden tukea, jotta hän saisi enemmistön taakseen. Parlamentin on määrä äänestää paketista keskiviikkona.

Kreikalta vaaditaan muun muassa eläkkeiden leikkauksia ja eläkejärjestelmän uudistuksia, arvonlisäveron korotuksia ja laajaa yksityistämisohjelmaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt