Kreikan lainaneuvottelut loppusuoralla? – ”Tsipras ei pääse eroon IMF:stä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreikan lainaneuvottelut loppusuoralla? – ”Tsipras ei pääse eroon IMF:stä”

Aktian pääekonomistin mukaan sopu on kiinni enää muutamista vaikeista kohdista.

Maratonkokous jatkuu Brysselissä.­

13.7.2015 8:50 | Päivitetty 13.7.2015 9:00

Tuoreiden tietojen mukaan Kreikka ei ole onnistunut neuvottelemaan itselleen lainaohjelmaa ilman kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää.

– Tsipras ei pääse eroon IMF:stä. Yksityistämisrahasto säilytetään, lähteet kertovat, twiittaa saksalaissen sanomalehden Die Welt & Welt am Sonntagin taloustoimittaja Olaf Gersemann.

#Greece: #Tsipras fails to get rid of #IMF. Fund will remain involved, sources say. @welt @jandams @andretauber @MartinGreive— Olaf Gersemann (@OlafGersemann) July 13, 2015

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Aktian pääekonomisti Anssi Rantalan mukaan euromaiden johtajat saanevat aikaan sovun Kreikan lainaohjelmasta muutamien tuntien sisään.

Rantala sanoo STT:lle, että jos sovusta oltaisiin hyvin kaukana, valtionpäämiehet eivät olisi vaivautuneet neuvottelemaan yön läpi. Hän uskoo, että sopu on kiinni enää muutamista vaikeista, mutta ei mahdottomista kohdista.

Kaksi kysymystä

Kreikan hallituksen edustajan mukaan sovun esteenä on kaksi kysymystä. Ne ovat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rooli sekä 50 miljardin euron rahasto, joka Kreikkaa on vaadittu tallettamaan Luxemburgiin.

Myös Yhdysvaltalaisen Politico-julkaisun EU-toimittaja Ryan Heath sekä italialaisen uutistoimisto ANSAn EU-kirjeenvaihtaja Chiara De Felice ovat molemmat twiitanneet, että kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rooli Kreikan lainoittamisessa on kynnyskysymyksenä neuvottelujen etenemiselle.

– Tsipras saapui takaisin kokoukseen ja sanoo, ettei hän voi hyväksyä IMF:n mukanaoloa, Heath twiittasi noin tunti sitten.

LATEST: Tsipras has come back to room and says he can't agree to #IMF staying involved #EuroSummit #Greece— Ryan Heath (@PoliticoRyan) July 13, 2015

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

– Kreikka vastustaa sopimusesitystä kahdesta syystä: yksityistämisrahaston ja IMF:n roolin takia, De Felice puolestaan twiittasi suunnilleen samoihin aikoihin.

#greece opposes to compromise put on the table on two issues: trust fund and IMF role - sources— Chiara De Felice (@chiaradef) July 13, 2015

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Kreikalle on laadittu sopimusesityksessä 14 erityistoimenpiteen lista. Yksi listan toimenpiteistä olisi se, että Kreikalle perustetaan noin 50 miljardin euron yksityistämisrahasto, joka ulkoistetaan luxemburgilaiselle rahastolle.

Suomen pääministeri Juha Sipilä twiittasi noin aamuseitsemältä kokouksen jatkuvan edelleen.

– Eurohuippukokous jatkuu edelleen. Edelleen asioita auki. Pieni mahdollisuus olemassa, että täältä ehtii suoraan Saloon, Sipilä twiittasi.

Maltan pääministeri Joseph Muscat twiittasi noin tunti sitten kokouksen olevan päättymäisillään. Muita merkkejä kokouksen päättymisestä ei kuitenkaan ole nähtävissä.

– Huippukokouksessa tauko ennen viimeisiä kuulemisia, Muscat twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?