Ulkomaat

Illalla tv:ssä: Intian joukkoraiskaajan kommentit järkyttävät – ”Kunnon tyttö ei kulje kaupungilla iltayhdeksältä”

Julkaistu:

Tv-dokumentti
Kohuttu Intian tytär -dokumentti nähdään tänään ensi kertaa Suomessa. Joulukuussa 2012 opiskelijatyttö kuoli, kun joukko miehiä raiskasi hänet bussissa. Dokumentissa haastatellun raiskaajan kommentit ovat järkyttäneet eri puolilla maailmaa.
Dokumenttiprojekti: Intian tytär, ma 6.7. TV1 klo 21.30

Tänään televisiossa nähtävä, palkitun elokuvantekijä Leslee Udwinin dokumentti käsittelee koko maailmaa järkyttänyttä joukkoraiskausta Intiassa. Joulukuussa 2012 joukko miehiä raiskasi ja pahoinpiteli intialaisnaisen bussissa. Kaksi viikkoa myöhemmin 23-vuotias opiskelija kuoli saamiinsa vammoihin.

Tapauksesta uutisoitiin laajalti eri maissa. Intiassa se herätti ennennäkemättömän suuria mielenosoituksia ja synnytti kansanliikkeen naisten aseman parantamiseksi.

Nyt ensi kertaa Suomessa nähtävä BBC-dokumentti Intian tytär (India’s Daughter) sai ensi-iltansa maaliskuussa 2015. Teos ehti kuumentaa tunteita jo ennen ilmestymistään, ja intialainen oikeusistuin kielsi filmin esittämisen maassa. Udwin haastattelee filmissä uhrin omaisten ja asiantuntijoiden lisäksi myös yhtä raiskaajista, jota hän pääsi jututtamaan vankilassa poikkeusluvalla.

”Tyttö on paljon enemmän vastuussa raiskauksesta kuin poika”

Teosta kuolemaantuomitun 28-vuotiaan autonkuljettaja Mukesh Singhin dokumentissa lausumat kommentit teon motiiveista ovat shokeeranneet ihmisiä eri puolilla maailmaa.

 

”Tytöille kuuluvat kotityöt ja siivous, ei diskoissa ja baareissa kiertely yöllä. Useimmat tekevät vääriä asioita ja päällä on väärät vaatteet.”

– Yhdellä kädellä ei voi taputtaa, siihen vaaditaan kaksi kättä. Kunnon tyttö ei kulje kaupungilla iltayhdeksältä. Tyttö on paljon enemmän vastuussa raiskauksesta kuin poika, Singh sanoo dokumentissa.

– Poika ja tyttö eivät ole samanarvoisia. Tytöille kuuluvat kotityöt ja siivous, ei diskoissa ja baareissa kiertely yöllä. Useimmat tekevät vääriä asioita ja päällä on väärät vaatteet. 20 prosenttia tytöistä on kunnollisia, Singh kommentoi dokumentissa.

Tekijän uhria syyllistävät kommentit ovat saaneet katsojat havahtumaan Intian tasa-arvo-ongelmien syvyydelle. Intiassa dokumentin esittämisen kieltämistä selitettiin muun muassa juuri tekijän lausumien mielipiteiden julmuudella.