IS:n haastattelemilla ateenalaisilla täysin eri käsitys: Potkitaanko Kreikka nyt ulos eurosta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS:n haastattelemilla ateenalaisilla täysin eri käsitys: Potkitaanko Kreikka nyt ulos eurosta?

Ateenalaisilla kadunmiehillä ja -naisilla on hyvin erilainen käsitys Kreikan ei-äänestystuloksesta.

5.7.2015 22:37

Mitä Kreikan kansanäänestyksen ei-tulos käytännössä tarkoittaa tavallisen ateenalaisen kadunnaisen ja -miehen mielestä?

IS:n avustaja kysyi asiaa sunnuntaina äänestyspaikoilla äänestyksen ollessa vielä käynnissä. Mielipiteistä kävi selkeästi ilmi, kuinka täysin erilaiset tulkinnat ihmisillä asiasta oli.

Ei-puolen kannattajat juhlivat jo alkuillasta tulosta Ateenan keskustassa.­

Kyllä-äänestäjien mielestä liki kaikki on mennyttä, jos ei-tulos voittaa. Ei-äänestäjät puolestaan selittivät asiaa vielä ja Kreikalle parhain päin. Tai ainakin luottivat siihen, että toivoa on.

”Lähtö eurosta”

Ei-tulos oli kauhistus ylemmän keskiluokan asuinalueella Neo Psychikon -kaupunginosassa äänestämässä käyneelle Marianthi Kafetzille, joka tuskaili ei-äänten voiton luomia mielikuvia. Hän ei usko, että Kreikalle on tarjolla parempia lainaehtoja, kuten maan hallitus on vakuuttanut.

– Uskon, että Kreikan täytyy lähteä euroalueesta. Pankit ovat kiinni pitkään, ja kun ne avautuvat, niillä on uusi valuutta. Talous on jo sulkeutunut, yritykset eivät voi ostaa materiaaleja, joita tarvitsevat. Jos tämä jatkuu, seuraa katastrofi, ja meidät pakotetaan lähtemään euroalueesta, Kafetzi maalaili.

Marianthi Kafetzi oli varma Kreikan euroerosta ei-äänten voittaessa.­

– En haluaisi ottaa tällaista riskiä, koska me vaarannamme sillä myös jäsenyytemme Euroopan unionissa. En tunne teknisiä yksityiskohtia, mutta uskon niin, nainen varoitti.

”Työllä tämä ratkeaisi”

Liki samaa mieltä oli perinteisellä alemman keskiluokan ja työväen asuinalueella Neos Kosmosin kaupunginosassa äänestänyt Kaliroe, joka ei halunnut esiintyä sukunimellään. Hän valitsi kyllä, mutta pelkäsi ei-tulosta.

– Olen varma, että ei tarkoittaa eroa euroalueesta. Luulen, että se voi tarkoittaa myös eroa EU:sta, mutta en ole asiantuntija, joten en osaa sanoa.

Kauhukuva EU-erosta perustuu väittämälle, että Kreikan mahdollinen euroero tarkoittaisi syvempääkin välirikkoa muun Euroopan kanssa. Virallisesti kukaan ei ole sellaisesta mahdollisuudesta puhunut.

Kreikkalaiset ja ulkomaiset toimittajat seurasivat ääntenlaskentaa konferenssikeskuksessa Ateenassa.­

Nuori nainen oli surullinen tilanteesta, johon Kreikka oli ajautunut.

– Olen varma, että jos Kreikan kansa painaisi päänsä alas, työskentelisi kovaa ja noudattaisi säästöohjelmaa, selväisimme tästä. Todellisia uudistuksia ei ole vielä tehty, veronkiertoa vastaan ei ole taisteltu, hän luetteli.

”Eurooppa ei sulje ovia”

Ei-puolen äänestäjillä oli varsin järkähtämätön luottamus siihen, että maan hallitus on oikealla polulla vastustaessaan jyrkkiä lainaehtoja ja ”ehdotonta antautumista” lainoittajille.

– En usko, että Eurooppa sulkee ovia Kreikalta. En tietenkään voi sulkea sellaista vaihtoehtoa pois, mutta en usko, että sopuun ei päästäisi. Kustannukset olisivat kaikille osapuolille erittäin korkeat, totesi Neo Psychikon äänestyspaikalla ei-äänen uurnaan pudottanut Xrisa Koumoutsakou.

Alexandros Mistriotis haluaa Euroopalta myönnytyksiä ja Kreikan uudelleen neuvottelupöytään..­

Hän sanoo haluavansa Kreikan pysyvän eurossa ja EU:ssa, mutta ei sellaisessa EU:ssa, ”joka ei kunnioita demokratiaa”. Eli käytännössä hänen mielestään muiden EU-maiden pitäisi tulla Kreikkaa vastaan.

– Muuten EU ei ole se EU, johon maani liittyi. Koumoutsakou sanoi.

”EU on hukannut arvonsa”

Myös Neos Kosmosin esikaupunkialueella äänestänyt Alexandros Mistriotis vetoaa ”eurooppalaisiin arvoihin” Kreikan pelastamisessa.

– Euroopan unioni on solidaarinen projekti, Euroopan yhteistyöprojekti ... Kreikan talous on raunioina, säästöohjelmat eivät ole auttaneet, kukaan ei näe mitään toivoa uusissa meille asetetuissa ehdoissa. Jos emme pääse uudelleen neuvotteluihin, se tarkoittaa, että EU on hukannut keskeiset arvonsa. Se ei ole enää EU.

Basiliki Iatropoulou varoitti sekoittamasta keskenään Kreikan mahdollista euroeroa ja toisaalta eroa EU:sta, jota moni povaa euroeron jatkoksi. Hän uskoi muun Euroopan tukevan lopulta Kreikkaa.

– Haluan kiittää niitä Euroopan kansalaisia, jotka kannattivat demokraattista Eurooppaa. Mitä tahansa tapahtuukin, meidän täytyy pitää nyt yhtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?