Putin onnitteli Obamaa itsenäisyyspäivänä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin onnitteli Obamaa itsenäisyyspäivänä

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti Amerikan kollegalleen onnitteluviestin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän vuoksi. Putin korosti viestissään maiden suhteiden kansainvälistä merkitystä

4.7.2015 21:59

Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa maan itsenäisyyspäivän johdosta. Viestissään Putin toivoi tasa-arvoiseen kohteluun ja molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuvaa dialogia Yhdysvaltain kanssa.

Putin sanoi, että Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat tärkeitä kansainvälisten kriisien ratkaisussa.

Maat ovat napit vastakkain esimerkiksi Ukrainan sodan, puolustusasioiden ja demokratian suhteen.

– Onnitteluviestissään Venäjän presidentti huomautti, että maiden välisistä näkemyseroista huolimatta Venäjän ja Amerikan suhteet ovat kaikkein tärkein tekijä kansainvälisen vakauden ja turvallisuuden suhteen, Kreml kommentoi lausunnossaan.

Putin ilmaisi olevansa luottavainen sen suhteen, että suurvallat löytävät yhteisen sävelen kaikkein vaikeimmissakin kansainvälisissä kysymyksissä.

Kreml lisäsi, että Putin uskoo, että maat kohtaavat kansainväliset uhat ja haasteet yhdessä, jos maat perustavat suhteensa tasa-arvon periaatteelle ja toisen mielenkiinnon kohteiden kunnioitukseen.

Lausunnossa ei ollut tarkempia yksityiskohtia eikä niissä mainittu lännen asettamia talouspakotteita ja matkustuskieltoja, joita länsi on asettanut Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi.

Viesti oli samantyyppinen kuin Putinin edellisvuoden onnitteluviesti Obamalle.

”Venäjä on avoin kansainväliselle yhteistyölle”

Eilen Putin sanoi Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa, että Venäjän on aika analysoida tarkkaan riskejä kansalliselle turvallisuudelle ja tarvittaessa muuttaa turvallisuusstrategiaa niiden mukaisesti.

Putin totesi että Venäjä on edelleen avoin kansainväliselle yhteistyölle. Ulkopolitiikka pitää kuitenkin sopeuttaa tilanteeseen.

Putinin mukaan Venäjä jatkaa suhteiden rakentamista ”kunnioituksen ja osapuolten intressien harkinnan mukaisesti, ilman suvereniteetin tai kansallisen turvallisuuden vaarantamista.”

Barack Obama puhui yhdysvaltalaisille maan itsenäisyyspäivänä. Video yllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?