Näin duumassa keskusteltiin Suomesta: ”Haluamme että tämä ymmärretään Suomessa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin duumassa keskusteltiin Suomesta: ”Haluamme että tämä ymmärretään Suomessa”

Venäjän duuma antoi tänään julkilausuman Suomen kielteisen Etyj-päätöksen vuoksi.

Duumassa keskusteltiin perjantaina muun muassa Venäjän ja Suomen välisistä suhteista.­

3.7.2015 18:02

Suomi on joutunut venäläispoliitikkojen hampaisiin kiellettyään EU:n matkustuskiellossa olevien Venäjän valtuuskunnan jäsenten osallistumisen Etyjin juhlaistuntoon Helsingissä. Duuma tuomitsi tänään julkilausumassaan Suomen toiminnan syrjivänä. Julkilausumaa käsiteltiin Regnumin uutisen perusteella tuohtunein puheenvuoroin.

”Tässä on Suomen ja Venäjän suhteiden symboli”

Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Yhtenäisen Venäjän Aleksei Pushkov sai tuulta purjeisiinsa osuvaan aikaan Helsinkiin saapuneesta Yhdysvaltain laivaston USS Jason Dunham -hävittäjästä.

– On valitettavaa, että päätös tuli Suomesta, naapurimaasta, pitkäaikaisen neutraalin perinteen maasta. Tässä tilanteessa Suomi päätti muuttaa näitä perinteitä. Venäjän delegaation sijaan Suomeen saapui juuri amerikkalainen hävittäjä USS Jason Dunham. Tässä on Suomen ja Venäjän suhteiden symboli, Pushkov valitteli.

– Venäläiseltä delegaatiolta kielletään pääsy – ja otetaan Yhdysvaltain sotavoimien hävittäjä haltioissaan vastaan, hän jatkoi.

 ”Juhlapäivän sijaan Suomi sai skandaalin.”

– Juhlapäivän sijaan Suomi sai skandaalin, Pushkov moitti.

Pushkov piti luonnollisena, että jos joltakulta valtion johtajista evätään pääsy maahan, se ei voi olla vaikuttamatta maiden välisiin suhteisiin.

– Haluamme, että tämä ymmärretään Suomessa, Pushkov viestitti.

”Vanha hyvä naapuri sylkee kaivoon”

Pushkovin puoluetoveri, ainoa Etyjin kokoukseen saapuva venäläinen Nikolai Kovaljov ei pitänyt päätöksen aikaa, paikkaa ja tapaa sattumana.

– Mitä muuta venäläisten kansanedustajien jättäminen pois voi olla, kuin Helsingin sopimuksen ratkaisevien tulosten tarkistus. Emme alennu salaliittoteorioihin, kysymys kerjää sitä ihan itse, Kovaljov linjasi.

– Ei sitä voi ymmärtää, kun vanha hyvä naapuri ihan odottamatta ”sylkee naapurin kaivoon” ja vakuuttelee samalla kaikkein lämpimimpiä, vilpittömiä rakkauden ja ystävyyden tunteita meitä kohtaan, Kovaljov maalaili.

”Delegaatio ei ollut matkalla Suomeen”

Liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski painotti Venäjän valtuuskunnan tehtävää Helsingissä.

– Tänä päivänä koko maailma matkustaa ilman viisumeita, mutta nyt parlamentaariselle valtuuskunnalle, korkea-arvoiselle kuin mikä, ei myönnetä viisumeita. Delegaatio ei ollut matkalla Suomeen, vaan osallistumassa tapahtumaan sen alueella. Maan täytyy antaa viisumi kaikille, ei ole oikeutta kieltäytyä, hän oli jylissyt.

”Toimitaan niin että, kumppanit todellakin tuntevat ajattelemattomien päätöstensä seuraamukset”

Oikeudenmukaisen Venäjän varapuheenjohtaja Mihail Jemeljanov oli varma, että yksikään epäystävällinen teko ei jää ilman vastausta.

 ”Yksikään epäystävällinen teko ei jää ilman vastausta”

– Pakotteiden olosuhteissa mikään ei estä meitä vaihtamasta politiikkaamme raakapuun suhteen. Ryhmämme ehdottaa, ettei jäädä vain julkilausumaan, vaan toimitaan niin että, kumppanit todellakin tuntevat ajattelemattomien päätöstensä seuraamukset, Jemeljanov oli kehottanut.

Suomelle ehdotettiin talouspakotteita

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kommunistisen puolueen Leonid Kalashnikov ehdotti vastaukseksi Suomelle talouspakotteita.

IS kertoi tänään aiemmin, ettei duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov sulkenut pois talouspakotteiden mahdollisuutta. Pushkovin mukaan ehdotus saattaa nousta erityiseksi keskustelunaiheeksi duumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?