Ulkomaat

Lähteet: Tällaisia ovat Pohjois-Korean hirvittävät ihmiskokeet

Julkaistu:

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi torstaina, että pohjoiskorealainen biokemiallisten aseiden tutkija olisi loikannut Suomeen. Mukanaan hänellä on uutistoimiston mukaan tietoja Pohjois-Korean järkyttävistä ihmiskokeista.
Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut tietoja pohjoiskorealaisen loikkarin olemassaolosta.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kuitenkin kertoo 47-vuotiaan miehen työskennelleen Chagangin provinssin pääkaupungissa Kanggyessä mikrobiologian tutkimusyksikössä. Provinssi sijaitsee lähellä Kiinan rajaa.

Yonhapin nimettömien lähteiden mukaan loikkari olisi saapunut kesäkuun alkupuolella Filippiinien kautta mukanaan 15 gigatavua tietoa Pohjois-Korean ihmiskokeista.

Väitetty loikkari aikoo uutistoimiston mukaan todistaa Euroopan parlamentille myöhemmin heinäkuussa.


Varmaa tietoa on vähän

Mikäli tiedot pitävä paikkansa, kyseessä voi olla arvokas todistus Pohjois-Korean hirmuhallintoa vastaan. Ihmisoikeusaktivistit ja media ovat kirjoittaneet paljon Pohjois-Korean väitetyistä ihmiskokeista, mutta toistaiseksi varmaa tietoa ei juurikaan ole – ei edes siitä, montako leiriä on olemassa ja paljonko niissä on vankeja. Yleinen arvio kuitenkin on, että puhutaan sadoista tuhansista ihmisistä.

Vähäiset tiedot perustuvat lähinnä pohjoiskorealaisten loikkareiden kertomuksiin ja heidän salakuljettamiinsa dokumentteihin. Esimerkiksi vuodelta 2002 on tiettävästi ”huippusalainen” asiakirja, jossa on 39-vuotiaan Lin Hun-hwan nimi ja teksti: ”Ylläoleva henkilö tulee kuljettaa (paikan nimi) leiriin numero 22 ihmiskokeisiin, joissa testataan nestekaasua kemiallisiin aseisiin”.

Pohjois-Korea on jyrkästi kiistänyt kaikki syytökset ihmiskokeista ja ihmisoikeusrikoksista. Jopa Etelä-Korea on sanonut, että pohjoiskorealaiset loikkarit ovat tietolähteenä epäluotettavia.

Myöskään dokumenttien aitoudesta ei ole täyttä takuuta. On kritisoitu, että kauhutarinat ovat hyväksi sekä median että loikkareiden taloudelle.

”Vanhemmat yrittivät pelastaa lapsiaan”

Pohjois-Koreaa kohtaan esitettiin ihmiskoesyytöksiä jo maan perustajan Kim Il-sungin, hänen poikansa Kim Jong-ilin aikana.

Pohjoiskorealainen entinen Leiri 22:n johtohahmo, Kwon Hyokin nimellä esiintynyt loikkari, kertoi BBC:n vuoden 2004 dokumentissa Access to Evil nähneensä vuonna 1990, että kokonaisia perheitä teloitettiin kemiallisissa ihmiskokeissa.

Hän kertoi, että tiedemiehet seurasivat koetta lasin läpi, kunnes viimeinenkin koehenkilö oli kuollut.

– Vanhemmat, poika ja tytär. Vanhemmat oksensivat ja kuolivat, mutta he yrittivät viime hetkeen asti pelastaa lapsensa suusta suuhun hengityksellä, loikkari kuvaili.

”Paljonko kaasua tarvittaisiin koko Soulin tuhoamiseen?”

Myös Hyokin lausuntoja on epäilty ja pidetty epäluotettavina. BBC huomautti, että toinen todistaja ”Dr Kim”, joka tiettävästi ei ollut kuullut Hyokin versiota, kertoi lähes samalla tavalla.

Dr Kim kertoi, ettei hän vain nähnyt kokeita, vaan myös toteutti niitä itse. Kim väitti olleensa tutkimuskemisti Pohjois-Koreassa. Hän kertoi aloittaneensa kokeet jo vuonna 1979. Hänen kertomuksensa on samantyyppinen kuin Hyokin.

– Lasi-ikkunan voi avata ja sulkea. Kun vangit saapuivat, he näyttivät puolikuolleilta kidutuksen ja aliravitsemuksen vuoksi, hän sanoi BBC:lle.

Dr Kim kertoi, että heidän kehittelemänsä myrkky ensin lamautti keskushermoston, sitten hyydytti veren, teki ihmiset hulluiksi ja pysäytti sydämen. Kaasukokeiden tarkoitus oli testata, kauanko ihmisen kuolema kestää, kun määrä x kaasua laitetaan tilaan x.

– Tämä tehtiin sotilastarkoituksessa. Halusimme määrittää, paljonko kaasua tarvittaisiin koko Soulin tuhoamiseen.

Loikkarin mukaan uhrit alkoivat köhiä ja huutaa ennen kuin kuolivat 2,5-3,5 tunnin jälkeen. Kokeen aikana testattiin myös uhrien mielentilaa.

– Kysyimme heiltä kysymyksiä. Minä kysyin, ovatko he nälkäisiä. He eivät pystyneet vastaamaan. Katsoimme, kun he kuolivat. Muut tutkijat saivat vastauksen, mutta minun kohdallani heistä ei saanut enää mitään selvää.

”Tunnen itseni sotarikolliseksi”

Vaikka varmaa tietoa on vähän, ainakin pohjoiskorealaiset loikkarit ovat täysin varmoja, että huhut pitävät paikkansa. Entinen vanginvartija Ahn Myung Chul kertoi BBC:lle vuonna 2004, että kaikki tiesivät totuuden kemiallisten aseiden testauksesta.

– Näin, kun poliittisia vankeja kuljetettiin. Esimieheni sanoi: ”He ovat ihmisiä, joita tulet vartioimaan kymmenen vuotta. Jos he pakenevat tai vastustelevat, voit tappaa heidät. Osa heistä menee ihmiskokeisiin, jos autat heitä pakenemaan, jaat heidän kohtalonsa.”

BBC:n dokumentissa oli myös entisen vangin Soon Ok-leen kertomus, jonka mukaan hänet käskettiin valitsemaan 50 tervettä naista, joille syötettiin myrkytettyä kaalia. Kieltäytymisestä olisi seurannut ankarat rangaistukset käytännössä koko suvulle.

Monet loikkarit kertovat, etteivät he hirmutekojen tekohetkellä edes tunteneet sympatiaa uhreja kohtaan. He vain seurasivat sokeasti valtion käskyjä. Jälkeenpäin monet ovat kuitenkin kertoneet tuntevansa syvää katumusta.

– Nyt, kun mietin poliittisten vankien kuolemaa, tunnen itseni sotarikolliseksi, Dr Kim sanoi BBC:lle.

Lähde: BBC, The Guardian, The Washington Post