Ruoka kuivuu pelloille Pohjois-Koreassa: ”Tilanne on vakava” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruoka kuivuu pelloille Pohjois-Koreassa: ”Tilanne on vakava”

Kuivuuden takia maan ruuantuotanto voi pienentyä jopa viidenneksellä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un tarkastaa maan peltoja päiväämättömässä kuvassa. Tällä hetkellä maa kärsii vakavasta kuivuudesta.­

3.7.2015 1:39

Hymyilevä maanviljelijä viittilöi julisteessa kohti työntekijöiden merta, joiden käsissä on lapioita ja punaisia lippuja. Pohjois-Korea on ottanut käyttöön propagandajulisteita, joissa kannustetaan ihmisiä taistelemaan kaikin keinoin maan ruokatuotantoa uhkaavaa kuivuutta vastaan.

Valtion virallinen uutistoimisto kertoi kesäkuussa Pohjois-Korean kärsivän vuosisadan pahimmasta kuivuudesta. Kuivuus on vahingoittanut maan tärkeimpiä riisinkasvatusalueita, ja uutistoimiston mukaan kolmasosa maan riisiviljelmistä on kuivumassa.

Etelä-Korean viranomaiset ovat ennustaneet, että Pohjois-Korean ruokatuotanto voi vähentyä jopa viidenneksellä viime vuodesta, jos kuivuus jatkuu heinäkuun alkupuolelle.

Kahtena edellisvuotena Pohjois-Korea on kuivuudesta huolimatta onnistunut välttämään ruokakriisin, koska maa on säästynyt kesätulvilta ja sää on ollut suotuisa syksyn satokaudella.

Eteläkorealaisen maatalouteen erikoistuneen ajatushautomon tutkija Kwon Tae-jin ei usko, että hyvä onni jatkuu kolmatta vuotta peräkkäin.

– Tilanne on vakava maan länsiosissa lähellä pääkaupunki Pjongjangia, jossa tuotetaan lähes 70 prosenttia koko sadosta, hän sanoo AFP:lle.

Nälänhätä runteli maata 1990-luvulla

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan kuivuus on jo vaikuttanut aikaisten viljelyskasvien, kuten vehnän ja ohran satoihin. WFP pelkää tämän pidentävän niukkaa ajanjaksoa huhtikuusta syyskuuhun, jolloin moni pohjoiskorealainen joutuu jättämään aterioita väliin ruokapulan takia.

Pohjois-Koreassa on ollut tasaisesti pulaa ruoasta. 90-luvulla maa kärsi tuhoisasta nälänhädästä, jonka takia satojentuhansien ihmisten uskotaan kuolleen.

YK:n tilastojen mukaan lähes kolmasosa pohjoiskorealaisista alle 5-vuotiaista lapsista on kitukasvuisia huonon ravitsemuksen takia ja jopa 70 prosenttia kansalaisista on vaarassa kärsiä ruoan puutteesta.

Pohjois-Korea on turvautunut kansainväliseen ruoka-apuun, mutta viime vuosina avun määrää on leikattu merkittävästi. WFP:n rahoituksesta puuttuu melkein puolet, minkä takia järjestö pystyy auttamaan vain noin puolta 1,8 miljoonasta aliravitusta pohjoiskorealaisesta lapsesta ja naisesta.

Huhtikuussa YK esittikin vetoomuksen kerätäkseen noin 98 miljoonaa euroa maan ruoka-apua varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?