Tänään koittaa historiallinen hetki, kun Obama ilmoittaa Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteista - ”Läpimurto” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tänään koittaa historiallinen hetki, kun Obama ilmoittaa Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteista - ”Läpimurto”

Valtaosa amerikkalaisista tukee Obaman pyrkimyksiä lämmittää maiden suhteet.

1.7.2015 15:14

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan ilmoittavan tänään diplomaattisuhteiden solmimisesta Kuuban ja Yhdysvaltain välille sekä lähetystöjen avaamisesta. Valkoisen talon mukaan ilmoitus on määrä tehdä kello 18 Suomen aikaa. Ilmoitusta on kutsuttu läpimurroksi ja historialliseksi.

Yhdysvaltain ja Kuuban presidentit kertoivat joulukuussa, että maat tavoittelevat diplomaattisuhteita yli puolen vuosisadan mittaisen hyytävän kauden ja Yhdysvaltain kauppasaarron jälkeen. Salaisia neuvotteluja suhteiden uudelleenrakentamisesta käytiin 18 kuukautta.

Yhdysvaltojen ja Kuuban välit alkoivat jäätyä, kun Fidel Castro nousi valtaan Kuubassa vuonna 1959 ja solmi läheiset suhteet Neuvostoliittoon. Kuuban ohjuskriisi kiristi entisestään maiden välejä 1960-luvulla, jolloin maailma oli hetken ydinsodan partaalla.

Kuuban presidentti Raul Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat huhtikuussa.­

Huhtikuussa maailma seurasi historiallista tapaamista, kun Yhdysvaltojen ja Kuuban presidentit kohtasivat ensimmäistä kertaa kahden kesken sitten vuoden 1956. Obama kuvailisi tapaamista hedelmälliseksi ja sanoi, että kylmä sota Kuuban kanssa on ohi.

Toukokuussa Yhdysvallat poisti Kuuban "terroristeja tukevien" maiden listaltaan. Vuonna 1982 tehty listaus on haitannut Kuuban pääsyä kansainvälisille markkinoille.

Kongressi vastustaa kauppasaarron purkamista

Kuuban poispääsy terroristilistalta oli yksi symbolinen askel kohti diplomaattisuhteiden solmimista. Suurempi askel olisi poistaa Yhdysvaltain Kuuballe 1960-luvun alussa julistama kauppasaarto.

Obama on pyytänyt kongressia poistamaan kauppasaarron, mutta republikaanijohtoinen kongressi on toistaiseksi torjunut pyynnön.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Jeb Bush sanoi tiistaina, että Yhdysvaltojen Kuuban-lähetystön avaaminen on huono idea. Bushin mielestä lähetystön avaaminen vain antaisi hyväksynnän Kuubassa tapahtuvalle sorrolle eikä edistäisi vapautta ja demokratiaa.

Historiallinen kättely. Castro ja Obama löivät kättä päälle huhtikuussa ja tänään Yhdysvaltojen on määrä ilmoittaa maiden diplomaattisuhteista.­

Mielipidemittausten mukaan valtaosa amerikkalaisista tukee Obaman pyrkimyksiä lämmittää suhteet Kuuban kanssa.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff kuvaili Washingtonin-vierailullaan Yhdysvaltojen ja Kuuban parempia suhteita ratkaisevaksi virstanpylvääksi, joka lopulta edistää Yhdysvaltojen suhteita koko Latinalaiseen Amerikkaan.

Yllä olevalla videolla kerrotaan Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?