Hitlerin bunkkeri paljastui rakennustöiden yhteydessä – katso harvinaiset kuvat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitlerin bunkkeri paljastui rakennustöiden yhteydessä – katso harvinaiset kuvat

Nuori saksalainen amatöörivalokuvaaja Robert Conrad on tiettävästi viimeinen henkilö, joka kuvasi Adolf Hitlerin bunkkerin, uutisoi Aftonbladet.

29.6.2015 20:01

Ruotsalaislehden artikkelissa Conrad kertoi nyt 28 vuotta kuvien ottamisen jälkeen, miten hän sai kuvattua Hitlerin bunkkerin vuonna 1987. Bunkkeri tyhjeni keväällä 1945, kun neuvostojoukot valtasivat Berliinin ja Hitler teki itsemurhan.

Conrad kuvasi Itä-Berliinin puolella sijainnutta bunkkeria rakennustöiden aikaan vuonna 1987 silläkin uhalla, että hänet olisi saatettu vangita.

– Minun oli pakko saada kuvata se (bunkkeri), ennen kuin se tuhottiin täydellisesti, Robert Conrad sanoo lehdelle.

Conrad sattui paikalle, kun työmaakoneet olivat kaivamassa maata ja alta alkoi paljastua betonirakennelmia. Tuolloin viranomaiset päättivät, että alueelle rakennetaan taloja. Maata oli pakko kaivaa, sillä kymmeniä vuosia sitten peitetyt bunkkerit oli tuhottava kunnolla ennen rakentamisen aloittamista.

Conrad pääsi alas bunkkereihin tekeytymällä rakennustyöntekijäksi. Pääsy oli suhteellisen helppoa. Hän kertoo Aftonbladetin laajassa jutussa, että hänestä tuntui kuin olisi matkannut ajassa taaksepäin. Kukaan ei ollut käynyt bunkkereissa yli 40 vuoteen.

Filmejä takavarikoitiin

Aftonbladetin mukaan mies jäi kiinni, sillä muut rakennustyöntekijät alkoivat epäillä, mitä Conrad tosiasiassa teki alhaalla. Häntä ei kertaakaan kuitenkaan syytetty mistään. Poliisi takavarikoi osan Conradin filmirullista. Mies kertoo nyt vuosia myöhemmin, että hän palasi maan alle useita kertoja ja lopulta hän löysi myös sen osan bunkkerista, jossa Adolf Hitler vietti viimeiset elinpäivänsä.

Osassa bunkkeria oli vielä jäljellä jopa autenttisia tavaroita, jotka olivat jääneet paikoilleen. Conrad kertoo, että kaikkein mielenkiintoisimmista huoneista tavarat oli viety: hän arvelee, että bunkkerista oli haettu ”matkamuistoja” sodan jälkeen.

Hän kertoo myös nähneensä sängyt, joiden hän uskoo olleen propagandaministeri Joseph Goebbelsin lasten viimeinen leposija. Joseph ja Magda Goebbels antoivat SS-lääkärille luvan myrkyttää lapsensa bunkkerissa ennen pariskunnan itsemurhaa toukokuussa 1945.

Führerin bunkkeri oli kooltaan noin 250 neliömetriä. Useista huoneista koostuvaa bunkkerikokonaisuutta suojasi arvion mukaan noin kolme metriä paksu betonikerros. Hitlerin bunkkerin yläpuolella oli toinen bunkkeri. Ne sijaitsivat Valtakunnankanslian läheisyydessä Berliinin keskustan alueella. Paikka sijaitsi lähellä entistä Berliinin muuria, niukasti Itä-Berliinin puolella.

Unohti filmit

Conrad kehitti jäljellä olleet kuvat vasta kaksi vuotta sitten, sillä hän unohti filmirullat kaappeihinsa. Conrad selittää, että Berliinin muurin murtuminen aiheutti niin paljon tehtävää, ettei hän yksinkertaisesti muistanut rullien olemassaoloa. Hän julkaisi kuvia Lumabytes.de-sivustolla.

Ensimmäistä kertaa Conradin kuvia julkaistiin vuonna 2013 saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä.

Helsingin Sanomat vieraili bunkkereiden paikalla viime huhtikuussa. Paikalla on nyt taloyhtiön parkkipaikka ja yksi kyltti, joka kertoo turisteille paikan historiasta. Osa bunkkerista tuhottiin kerrostalon rakennustöiden yhteydessä, mutta eräät osat ovat edelleen peitettynä maan alla.

Yllä olevalla ISTV:n videolla kerrotaan, millainen Hitlerin bunkkeri oli.

Bunkkerissa oli edelleen tavaroita paikallaan vuonna 1987.­

Hitlerin bunkkerin sisäänkäynti oli Valtakunnankanslian pihalla.­

Bunkkeria ei koskaan täydellisesti tuhottu vaan se peitettiin maalla. Monet huoneet olivat säilyneet koskemattomina.­

Liittoutuneiden sotilaat vierailivat bunkkerissa heti sodan päättymisen jälkeen vuonna 1945.­

Bunkkeria kävi aikoinaan katsomassa myös Britannian sodanaikainen pääministeri Winston Churchill.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?