Kommentti: Totuus Tsipraksen uhkapelistä – tämä päivämäärä ratkaisee Kreikan kohtalon

Julkaistu:

Kommentti
Kreikan kriisin lopullinen ratkaisu on kolmen viikon päässä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on rohkea mies.

Huomenna tiistaina hän aikoo tehdä teon, josta teollisuusmaan johtaja ei voisi uneksiakaan. Kreikka ei maksa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle 1,6 miljardin euron velkaansa. Kun Suomi kärvisteli lamassa 90-luvun alussa, poliitikot mielellään kaivoivat valuuttarahaston mörön esiin: jos Suomi ei pysty maksamaan velkojaan, IMF tulee ja pistää asiat järjestykseen – ja raippa heiluu. Uhalla perusteltiin rajut leikkaukset.

Kreikassa näin ei näytä käyvän, vaikka IMF ei saa nyt rahojaan.

Pankit ovat Kreikassa kiinni, automaattinostoja on rajoitettu ja turisteillakin on hankalaa. Vaikka Kreikka on romahduksen partaalla yli 300 miljardin euron velkoineen, sen pankkijärjestelmä pidetään pystyssä Euroopan keskuspankin EKP:n hätärahoituksella. Siksi Tsipraksella on, jälleen kerran, aikaa pelata Euroopan johtajien kanssa. Hän jopa ehtii paikkailla rakoilevaa sisäpoliittista valtaansa järjestämällä merkityksettömän kansanäänestyksen Kreikan lainaohjelman ehdoista.

Tsipras on heikoilla, mutta samalla vahvoilla. EU:n ja euroalueen kannalta Kreikkaa ei haluta päästää vararikkoon, koska se voisi tartuttaa muitakin horjuvia Välimeren talouksia. Siksi Tsipraksella on aina joku väylä käytössään neuvotella Kreikan veloista. Maalaisjärjellä ajatellen koko touhussa ei ole mitään järkeä: Kreikka maksaa IMF:lle velkaa, joka paikataan EKP:n tuella. Raha tuntuu kiertävän taskusta toiseen – loputtomasti.

Viisi vuotta kestäneen kriisin aikana on nyt ensimmäisen kerran käsillä todellinen takaraja: maanantai 20.7. Silloin Kreikka joko ajautuu totaaliseen kaaokseen tai se hyväksyy rakenteidensa korjaamisen suostumalla tiukkoihin lainaehtoihin. Tuona kohtalokkaana päivänä Euroopan keskuspankin tilille pitää Kreikasta ilmestyä 3,5 miljardia euroa. Sitä rahaa ei ole ilman uutta lainaa. Jos maksua ei EKP:lle tule, Kreikka todetaan maksukyvyttömäksi ja maa ajautuu vararikkoon.

Silloin myös päättyy Tsipraksen uhkapeli.

Ehkä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt