Suomalais-kurdilainen poptähti brittikanavan haastattelussa Isisistä: ”Heidän tulisi pelätä näitä naisia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalais-kurdilainen poptähti brittikanavan haastattelussa Isisistä: ”Heidän tulisi pelätä näitä naisia”

Suomessa lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Helan Abdulla, taiteilijanimeltään Helly Luv, halusi antaa äänensä peshmerga-taistelijoille ja kertoa musiikkinsa kautta, mitä Irakissa tapahtuu.

Helly Luv kuvattiin uutistoimisto AFP:n haastattelussa Arbilissa Irakin kurdistanalueella 9. kesäkuuta.­

27.6.2015 14:53

Poptähti Helan Abdulla, taiteilijanimeltään Helly Luv, 26, sanoi brittiläisen Channel 4 News -kanavan haastattelussa muutama päivä sitten, että Isis-äärijärjestö on vaarallisin terroristiryhmä, mitä maailmassa on nähty.

Abdulla nousi maailman tietoisuuteen viime vuonna, kun hän julkaisi musiikkivideon kappaleeseensa Risk It All. Lahdessa lähes koko lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Abdulla laulaa poliittisin viestein ladattuja kappaleita ja viime vuonna julkaistu video on kuvattu Kurdistanin alueella Pohjois-Irakissa.

Abdulla tuo voimalla esiin kurdien peshmerga-taistelijoiden, varsinkin naistaistelijoiden sanomaa musiikissaan. Viimeisin Revolution-video (jutun lopussa) on Abdullan mukaan kuvattu lähellä Isis-taistelijoita Irakissa.

– Et voi mennä heidän luokseen ja ojentaa kukkasia, joten sinun on taisteltava täydellä voimalla (Isistä vastaan), Abdulla sanoo kanavan haastattelussa.

Abdulla on kertonut, että hänen äitinsä oli peshmerga-taistelija.

Abdulla kertoi IS:lle viime vuoden elokuussa, että Risk It All -video sai ääri-islamistit raivon valtaan.

– Aloin saada saman tien tappouhkausviestejä. Minun oli pakko piiloutua. Olin piilossa seuraavat pari viikkoa, koska minua etsittiin todella paljon ja monet tahot olivat valmiita maksamaan siitä, että minut tapetaan, Abdulla kertoi.

Channel 4 Newsin haastattelu kertoo naistaistelijoista, jotka ovat etulinjassa taistelemassa Isistä vastaan Irakin kurdialueilla. Abdulla antaa haastattelun Arbilin kaupungista Irakista.

"They (Isis) should be afraid of these women"From the female Kurdish fighters on the frontline to the "high-heeled,...Posted by Channel 4 News on 24. kesäkuuta 2015

Mikäli Facebook-päivitys ei näy oikein, pääset katsomaan haastattelun tästä.

Hän kertoo, että niin miesten kuin naistenkin rohkeus taistella Isisiä vastaan on antanut hänelle paljon inspiraatiota musiikin tekemiseen.

Abdullan viesti on, että hänellä ei ole asetta, mutta hänellä on ääni, ja hän on halunnut antaa äänensä kurditaistelijoille.

Hän haluaa musiikkinsa kautta kertoa, mitä hänen kansansa käy läpi. Abdulla sanoo kanavalle, että hän on tietoinen riskeistä, joita hänen musiikkinsa ja esiintymisensä aiheuttaa.

– Tämä on se, mitä minä olen. Tämä on se, mitä minä teen, Abdulla sanoo haastattelussa.

Toimittajan kysymykseen siitä, uskooko Abdulla, että Isis-taistelijat pelkäävät peshmerga-naistaistelijoita, Abdulla vastaa kyllä.

– Nämä naiset ovat niin rohkeita. --- Nämä naiset jättävät kaiken ja tarttuvat aseisiin ja menevät etulinjaan ilman minkäänlaista sotilaallista koulutusta. Heidän tulisi pelätä näitä naisia.

Abdulla muutti Suomesta Los Angelesiin Yhdysvaltoihin 18-vuotiaana tavoittelemaan unelmaansa artistina.

Abdullan perhe pakeni Irakin ja Iranin sotaa Suomeen, mistä perhe sai turvapaikan.

Helly Luvin tuore video kappaleeseen Revolution. Mikäli video ei näy oikein, pääset katsomaan sen Helly Luvin Youtube-kanavalta tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?