Obaman yllätysveto: Näin laulaa Yhdysvaltain presidentti - oletko kuullut?

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti asiantuntijoiden mukaan ikimuistoisimman puheensa Charlestonissa eilen – ja johdatti seurakunnan laulamaan Amazing Grace -kappaleen.

27.6.2015 10:32

Yhdysvaltojen Charlestonissa pidettiin eilen muistotilaisuus yhdeksälle uhrille, jotka kuolivat viime viikolla Dylann Roofin, 21, luoteihin kaupungissa sijaitsevassa Emanuelin metodistikirkossa.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti tunteikkaan muistopuheen kirkon pastorin Clementa Pinckneyn, 41, muistolle. Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama tunsivat pastorin henkilökohtaisesti.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Obaman pitämä puhe oli yksi hänen presidenttiytensä tunteikkaimmista ja ikimuistoisimmista. Obama otti rantaa rasismiin ja syrjintään ja vetosi kaikkiin amerikkalaisiin, että järkyttävät tapahtumat toimisivat nyt siltana, jolla kansa liitetään yhteen.

Obama alkoi yhtäkkiä laulaa Amazing Grace -kappaletta (videolla ylhäällä) ja sai kirkkoon aikaan hurmoksen. Seurakuntalaiset lauloivat kappaleen presidentin johdolla loppuun. Kirkossa oli noin 5 500 ihmistä.

Yhdysvaltalaisten politiikan tuntijoiden mukaan Obama on alkanut ottaa kantaa muun muassa rotukysymykseen huomattavasti aiempaa laajemmin, ja kovemmin sanakääntein. Obama istuu presidenttinä vielä noin puolitoista vuotta. Hänen kerrotaan Reutersin mukaan sanoneen, että hän kokee asemansa nyt vapautuneemmaksi kuin ennen. Obaman odotetaan tekevän kannanottoja eri asioihin jatkossa vieläkin enemmän.

Presidentti Barack Obaman puhetta on pidetty hyvin merkittävänä Yhdysvalloissa.

Obama vetosi myös kansalaisiin, että paljon kiistaa herättävä etelävaltioiden lippu jäisi nyt historiaan. Useat tahot ovat ampumistapauksen jälkeen laskeneet lipun saloista ja useat kauppaketjut ovat lopettaneet sellaisten tavaroiden myynnin, missä lippu on. Ampuja poseerasi useissa kuvissa lipun kanssa. Lippu on toisille merkki rasismista ja rotusorrosta, kun lipun kannattajat taas kokevat lipun olevan merkki historiasta, esi-isistä ja eteläisestä perimästä.

– Liian kauan olemme olleet sokeita sille tuskalle, joka Konfederaatio lippu on aiheuttanut liian monessa meidän kansalaisessamme, Obama sanoi kirkossa.

Laulun jälkeen Obama luetteli kaikkien yhdeksän surmansa saaneen nimen. Seurakunta vastasi jokaisen nimen jälkeen sanan kyllä. Reutersin paikalla ollut toimittaja kuvailee Obaman esiintymistä enemmänkin seremoniaksi kuin puheeksi.

– Se oli voimakas, voimakas puhe. Hänessä oli hieman pastoria. Hän kuulosti pastori Obamalta, kirkossa ollut David Rivers kuvaili Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?