Ulkomaat

Kremlin ex-neuvonantajalta uusi paljastus - tästä miehestä piti tulla Venäjän presidentti

Julkaistu:

Venäjä
Putinin vaalipäällikkönäkin työskennellyt Sergei Pugatshov kertoi, kenestä oli tulossa Venäjän presidentti Vladimir Putinin sijaan vuonna 2000.
Miljardööri Sergei Pugatshov – maanpaossa elävä entinen Kremlin neuvonantaja, pankkiiri ja Putinin vaalipäällikkö on palannut opposition Dozhd-kanavan haastattelussa tapahtumiin Venäjän vallanvaihdon taustalla vuosituhannen vaihteessa. Viime vuoden marraskuussa IS kertoi, kuinka Pugatshov avautui Putinista.

Pugatshov kertoo, että ehdolla Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin seuraajaksi oli kaksi henkilöä – turvallisuuspalvelu FSB:tä johtava Vladimir Putin – ja häntä monin verroin pätevämmältä vaikuttanut entinen sisäministeri, oikeusministeri ja silloinen pääministeri Sergei Stepashin, joka oli istunut urallaan jo FSB:nkin keulassa.

– Oli kaksi kandidaattia, Stepashin ja Putin. Tai sanoisin jopa, että oli yksi kandidaatti – Stepashin, Pugatshov kuvaili haastattelussa Newsru.com-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan.


Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun seuraajaksi ehdotettiinkin Putinia. Pugatshovin mukaan päätöksen Venäjän seuraavasta presidentistä teki kolme henkilöä – hän itse, neuvonantajana työskennellyt Boris Jeltsinin tytär Tatjana Djatshenko sekä presidentin hallinnon silloinen johtaja Valentin Jumashev.

”Putin ei halunnut presidentiksi”

Pugatshov kohtasi Putinin ensimmäistä kertaa Leningradissa tavatessaan Anatoli Sobtshakin kanssa, josta myöhemmin tuli Pietarin pormestari. Putin työskenteli Sobtshakin neuvonantajana.

– Putin oli vain henkilö, joka pyöri hänen ympärillään, Pugatshov kertoi.

Myöhemmin, johtaessaan FSB:tä 90-luvun lopulla Putin oli Pugatshovin mukaan avainasemassa terveysongelmien heikentämän Jeltsinin hallinnon varjelemisessa. Presidentiksi ei kuitenkaan riittänyt intoa.

– Siihen aikaan Putin ei oikein halunnut presidentiksi, hänellä ei ollut vastaavaa kokemusta.

Siksi Pugatshov ei osaa sanoa, oliko Putin hänelle kiitollinen avusta valtaannousussa. Hänen mukaansa Putin tunsi itsensä yksinäiseksi Jeltsinin Venäjällä, Putin aloitti presidentin virassa ”ilman joukkuetta”.


Pugatshovin tulkinnan mukaan Putinin mielen muuttivat kuitenkin lupaukset kauniista elämästä ja residenssistä Novo-Ogarjovossa.

Pugatshovin asema romahti, Putin viihtyy vallassa

Venäjän presidentin viran valuttua Stepashinin sormien välistä hän työskenteli aina vuoteen 2013 asti Venäjän federaation taloutta kontrolloivien elinten johdossa, nykyään hän on muun muassa Venäjän kunnallistekniikan uudistamista tukevan säätiön leivissä.

Pugatshovin pankki Mezhprombank menetti toimilupansa viisi vuotta sitten ja Pugatshovia syytetään pankin varojen kavalluksesta ennen konkurssia. Hän elää maanpaossa Lontoossa ja hänen varojaan on jäädytetty Venäjän pyynnöstä.

Vladimir Putin puolestaan istuu kolmatta kauttaan presidenttinä ja nauttii suurempaa kannatusta kuin koskaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt