Mestattu ruumis, kuolleita aurinkorannalla, pommi-isku... perjantaista tuli sysimusta päivä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Terrorismi
35-vuotias mies hyökkäsi kaasutehtaalle Ranskassa. Terroristit kylvivät tuhoa turistien aurinkorannalla Tunisiassa. Isis on ilmoittanut olleensa Kuwaitissa tehdyn moskeijapommituksen takana. Perjantaista tuli terrorismin synkkä päivä.
Lyonin kaupungin lähellä sijaitsevalle kaasutehtaalle hyökättiin puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa. Ranskalaismedian mukaan hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen. Lähteiden mukaan hyökkääjä kantoi mukanaan islamistista lippua, mutta mikään järjestö ei ainakaan toistaiseksi ole kertonut olevansa hyökkäyksen takana.

AFP:n haastatteleman viranomaislähteen mukaan tehtaan portteihin oli kiinnitetty irti leikattu pää, jossa oli arabiankielistä kirjoitusta. Paikalta on myös löytynyt päätön ruumis ja lippu, jossa oli niinikään arabiankielistä kirjoitusta. Vielä ei ole tiedossa, surmattiinko mies paikan päällä vai, onko ruumis tuotu muualta. Uutistoimiston mukaan mestattu mies olisi ollut itäranskalainen liikemies.


Iskusta epäilty 35-vuotias mies on otettu kiinni. Epäilty on tuttu Ranskan turvallisuuspalvelulle. Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on BBC:n mukaan sanonut epäillyn olleen tutkinnan alla radikalisoitumisen vuoksi vuonna 2006. Turvallisuusluokitusta ei uusittu 2008. Miehellä ei ole rikosrekisteriä. Cazeneuven mukaan epäillyn otti kiinni paikallinen palomies.

Epäillyn arvellaan yrittäneen aiheuttaa kaasuräjähdys tehtaalla. Ranskan presidentti François Hollande on nimittänyt tekoa terroriteoksi.

Ainakin 27 kuollut lomakohteessa

Viranomaislähteiden mukaan ainakin 28 on kuollut suositussa lomakohteessa Soussessa, Tunisiassa. Tunisian sisäministeriön mukaan osa uhreista on ulkomaalaisia. Twitter-tietojen perusteella uhreista osa olisi brittejä, belgialaisia ja venäläisiä turisteja.

Suomalaisuhreista ei ole tietoa. Ulkoministeriön mukaan kaikki 16 matkustusilmoituksen perusteella Soussessa olevaa suomalaista on tavoitettu. Kaikkiaan Tunisiassa oleskelee tällä hetkellä ulkoministeriön arvion mukaan noin 130 suomalaista.Silminnäkijöiden mukaan ihmisiä ammuttiin rannalla.

– Se kuulosti konekivääriltä. Ihmiset itkivät ja olivat hysteerisiä. Me tulimme juuri huoneeseemme, kertoi Susan Ricketts Sky Newsille.

Yksi ampujista sai surmansa tulitaistelussa. Tunisian turvallisuusviranomaisen mukaan hyökkääjä oli opiskelija, joka ei ollut poliisi tuttu. Opiskelija oli tullut rannalta ja kävellyt Imperial Mahraba -hotellin allasalueen poikki ampuen ihmisiä samalla.

Jos kuva ei näy alla, katso se täältä.Brittituristi David Schofield kertoi Sky Newsille, että hän oli hotellinsa uima-altaassa, kun kuuli kovia räjähdyksiä ja ihmiset alkoivat juosta kohti hotellia.

– Ihmiset huusivat, että jollakin oli ase. Ihmisiä oli ammuttu rannalla.

Sky Newsin haastattelema brittituristi Gary Pine kertoi ihmisten aluksi luulleen, että kyse oli jonkinlaisista sähikäisistä. Pian totuus kuitenkin valkeni.

– Oli joukkopako rannalta. Poikani oli meressä tapahtumahetkellä ja minä vaimoni huusimme hänelle tulemaan ylös ja samalla, kun hän juoksi pois hän sanoi, että oli nähnyt jonkun tulevan ammutuksi.

Iskun kohteeksi joutunut Tunisian koillisosassa sijaitseva Port El Kantaoui on suosittu luksushotellialue.

Jos kuva ei näy alla, katso se täältä.Yksityishenkilön Instagramiin lataamissa kuvissa näkyy surmattuja ihmisiä, jotka lojuvat rannalla, aurinkovarjojen ja -tuolien välissä.

Kuwaitissa verinen itsemurhapommitus

Shiiamuslimien moskeijaan kohdistuneessa itsemurhapommituksessa sai surmansa kuwaitilaisen uutistoimisto Kunan mukaan ainakin 27 ihmistä ja lisäksi iskussa loukkaantui jopa yli 200 ihmistä. Kuwaitilainen kansanedustaja, joka näki iskun, on kertonut Reutersin mukaan moskeijassa olleen tapahtumahetkellä noin 2000 ihmistä.


Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa pommi-iskun takana. Isisin terroristit ovat äärisunneja, jotka pitävät shiioja harhaoppisina. Isis on tehnyt vastaavanlaisia iskuja aiemmin Saudi-Arabiassa ja Jemenissä.

Yllä video terrori-iskusta Sousseen.