Harjoitteliko Venäjä joulukuussa yllätysiskua Itämeren valtioon? ”Heikkous on houkuttelevaa”

rac

Julkaistu:

Venäjän armeijan epäilleen järjestäneen viime joulukuussa harjoituksen, jossa saatettiin harjoitella yllätysiskua johonkin Itämeren valtioon.
Harjoitukseen osallistui noin prikaatin kokoinen osasto Pihkovaan sijoitetusta kaartin laskujääkäri divisioonasta.

– Heikkous itsessään on houkuttelevaa. Demilitarisoitu Ahvenmaa ja enemmän tai vähemmän käytännössä demilitarisoitu Gotlanti ovat molemmat strategisesti tärkeitä Itämerellä, Viron puolustusvoimien rahoittaman ICDS-tutkimuslaitoksen varajohtaja Martin Hurt arvioi Ilta-Sanomille.

Hänen mielestään saarten suojaamattomuus tarjoaa Venäjälle mahdollisuuden ottaa aloite. Hurt ei usko, että Natolla olisi varalla mitään valmista suunnitelmaa liittoutumattomien maiden saarten puolustamiseksi.

– Suomen sotilaallinen kyky on merkittävä, vaikka iso osa kalustosta on vanhaa. Ruotsilla ei ole mitään uskottavaa kykyä ottaa Gotlantia takaisin, jos tehokkaat venäläisjoukot sen valtaisivat.

Raportti: Maaliskuussa harjoiteltiin Ahvenanmaan miehittämistä

Suomessa herätti torstaina laajaa huomiota Yhdysvalloista toimivan Center for European Policy Analysis -tutkimuskeskuksen, CEPAn, raportti, jonka mukaan Venäjä harjoitteli maaliskuussa muun muassa Ahvenanmaan miehittämistä.

Raportin mukaan harjoituksessa olivat esillä myös Tanskan Bornholmin saaren ja Ruotsin Gotlannin sekä Pohjois-Norjan miehitys.

Kysymys oli Venäjän maaliskuussa Barentsinmerellä ja Kuolassa pitämän sotaharjoituksen ”skenaarioista”. Harjoitukseen osallistui kaikkiaan 33000 sotilasta.

Yllä oleva video on kuvattu viime keväänä Venäjän ilmavoimien harjoituksista lähellä Ukrainan rajaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt