Revitäänkö etelävaltioiden lippu salosta? – Walmart lakkasi myymästä kiisteltyä symbolia

Julkaistu:

Yhdysvalloissa velloo keskustelu historiallisesta etelävaltioiden lipusta, jota monet pitävät rasismin symbolina.
Kiistelty etelävaltioiden lippu liehuu salossa Etelä-Carolinassa osavaltion parlamenttitalon luona Columbiassa – mutta kuinka kauan?

Sama lippu toistuu useissa kuvissa, joita Charlestonin kirkkoverilöylyn myöntänyt Dylann Roof on laittanut nettiin. Keskustelu lipusta velloo kiihkeänä. Toisille lippu on rasismin ja rotusorron symboli, toisille ainoastaan merkki eteläisestä perimästä ja esi-isistä.


Osavaltion kuvernööri, republikaani Nikki Haley on vaatinut, että lippu lasketaan alas salosta. Haley sanoi, että mikäli osavaltion lainsäätäjät eivät ota lippuasiaa hoitaakseen, hän kutsuu heidät koolle erilliseen istuntoon asian tiimoilta.

Kiistely lipusta johti maanantaina siihen, että jättimäinen Walmart-vähittäiskauppaketju ilmoitti vetävänsä lipun myynnistä. Samoin teki tavarataloketju Sears.

– Emme ole koskaan haluneet loukata ketään tuotteillamme. Olemme poistamassa myymälöistämme ja verkkokaupastamme kaikkia tuotteita, joissa Konfederaation lippu esiintyy, Walmartin edustaja Brian Nick kertoi.

Museotavara vai perinne?

Debatti siitä, pitäisikö lipun käyttö valtiollisten rakennusten yhteydessä ja esimerkiksi rekisterikilvissä kieltää, on vellonut vuosia. Tuhannet ihmiset vaativat viikonloppuna, että lippu on poistettava salosta parlamenttitalolla. Samaan hengenvetoon toisaalta ne, jotka haluavat nähdä lipun liehuvan, muistuttivat, että lipun merkitys kuuluu ”perintö, ei viha” (heritage not hate).


Lähes poikkeuksetta demokraattileirissä ollaan sitä mieltä, että lippu joutaisi museoon. Republikaaneja puolestaan debatti on repinyt vuosia. Kysymys on kuitenkin herkkä, samalla tavalla kuin koko keskustelu rasismistakin. Tästä merkkinä on se, että poliitikot ovat halunneet vain hyvin kierrellen ottaa kantaa siihen, mitä lipulle pitäisi tehdä.

Etelävaltiot vastustivat orjuuden lakkauttamista ja he käyttivät lippua symbolinaan maan sisällissodassa. Sodan loppumisesta on tänä vuonna kulunut 150 vuotta.

Rotusyrjintää koskevat aiheet ovat olleet vahvasti esillä Yhdysvalloissa viimeisen vuoden aikana Fergusonin ja Baltimoren tapahtumien jälkeen. Kummassakin puhkesi mellakoita sen jälkeen, kun musta mies kuoli kyseenalaisissa olosuhteissa ollessaan tekemisissä valkoisen poliisin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt