Taistelu Isisiä vastaan siirtyy nettiin – tavoitteena vaientaa värvärit kahdessa tunnissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taistelu Isisiä vastaan siirtyy nettiin – tavoitteena vaientaa värvärit kahdessa tunnissa

Euroopan laajuinen poliisiryhmä alkaa jäljittää ja sulkea ISIS:iin liittyviä sosiaalisen median tilejä.

Islamistitaistelijoiden paraati Syyriassa viime vuoden kesäkuussa­

22.6.2015 15:55 | Päivitetty 22.6.2015 16:48

Äärijärjestö Isis lähettää jopa 100 000 twiittiä päivittäin kymmeniltä tuhansilta twitter-tileiltä rekrytoidakseen uusia jäseniä riveihinsä. Isisin hallitsemille alueille uskotaankin lähteneen Britanniasta, Ranskasta, Belgiasta ja Hollannista jo 5 000 EU-kansalaista.

Nyt perustettava poliisiryhmä pyrkii tekemään tästä lopun. Heinäkuun alusta aloittavan yksikön tavoitteena on jäljittää rekrytoinnin avainhenkilöt yhteistyössä palveluntarjoajien kanssa ja sulkea heidän tilinsä kahden tunnin sisällä löytymisestä.

EU-maiden poliisiorganisaatioiden keskusjärjestön Europolin johtajan Rob Wainwrightin mukaan tämä on tehokas keino toimia, mutta hän myöntää kaikkien tilien jäljittämisen olevan liian suuri tehtävä.

– Meidän on yhdistettävä se, mitä näemme verkossa, omiin tietoihimme ja Euroopan poliisien tietoihin, jotta kykenemme kohdistamaan toimintaamme ja identifioimaan avaintilit... ja keskittymään niiden sulkemiseen, Wainwright kertoi BBC:lle.

Jotkut käyttäjät välttelevät kiinnijäämistä avaamalla uusia tilejä ennen kuin poliisi saa heidät kiinni.

Värväystoimintaa myös Suomessa

Ilta-Sanomat kertoi huhtikuussa Jyväskylässä opiskelleesta vaihto-opiskelijasta, joka yritti värvätä Suomessa asuvia muslimeja Isisin rintamille siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kesäkuun alussa puheenaiheena oli kansainvälistäkin huomiota saanut 19-vuotias Abdullah, joka ajautui yhä syvemmälle ”nettijihadismin” pauloihin, kunnes havaitsi, ettei islamin opetukset oikeuta väkivaltaa. Supo kertoi tällöin Suomesta lähteneen Syyriaan noin 60 henkilöä, joista kolmannes on palannut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?