Mediat: Mannerheim-muistolaatta aiheutti kiistan Venäjällä – paljastaminen peruttiin

Julkaistu:

Mannerheim-muistolaatan paljastaminen Pietarissa on joutunut vastatuuleen, uutisoivat venäläiset tiedotusvälineet.
Aiemmin pietarilainen Fontanka.ru –sivusto uutisoi, että Pietarissa aiotaan paljastaa muistolaatta Carl Gustaf Emil Mannerheimin kunniaksi. Laattahankkeen takana on uutistietojen mukaan Venäjän sotahistoriallinen yhteisö.

Suunniteltuna paljastamispäivänä eli torstaina Fontanka kirjoitti kuitenkin, että laattaa ei ollutkaan paljastettu. Sen sijaan paikalta oli lukijoiden havaintojen mukaan poistettu muoviin kääritty muistolaatan näköinen esine.

Sivuston mukaan Venäjän kulttuuriministeriö ei ole kommentoinut asiaa, ja sotahistoriallinen yhteisö ilmoittaa, ettei tiedä asiasta.

Uutistoimisto Tassin mukaan muistolaattahanke oli herättänyt kahdessa duuman jäsenessä närää. Kommunistipuolueen kansanedustajat Valeri Rashkin ja Sergei Obuhov ovat vedonneet kulttuuriministeriöön, jotta laatan asentamista ei sallittaisi.

Ilmoitus katosi kulttuuriministeriön sivuilta

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Venäjän sotahistoriallisen yhteisön tiedottaja vahvisti viime viikolla HS:lle, että muistolaatan avajaistilaisuuteen osallistuu myös Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski. Asiasta kerrottiin lehden mukaan myös kulttuuriministeriön verkkosivuilla. Tällä viikolla HS ei enää tavoittanut tiedottajaa, ja ilmoitus avajaisista on kadonnut ministeriön sivuilta.

Kulttuuriministeri Medinski kommentoi torstaina Fontankalle, ettei tiedä, miksi tilaisuus peruttiin.

Sotahistoriallisen yhteisön edustaja kertoi aiemmin julkisuudessa, että laatalla halutaan tähdentää sitä, että Mannerheim "ei ollut vain venäläinen upseeri, vaan myös venäläinen tiedustelija".

Ennen Suomen itsenäistymistä Mannerheim palveli Venäjän armeijassa ja osallistui muun muassa sotaan Japania vastaan. Talvi- ja jatkosodassa hän toimi Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä taistelussa neuvostojoukkoja vastaan.

Helsingin Sanomien mukaan Venäjällä alkoi laattauutisen julkistamisen jälkeen keskustelu Mannerheimin roolista toisessa maailmansodassa: tuolloinhan Mannerheim taisteli Neuvostoliittoa vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt