Nutellan haukkuminen suututti italialaiset – ranskalaisministeri pyysi anteeksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nutellan haukkuminen suututti italialaiset – ranskalaisministeri pyysi anteeksi

Ranskan ympäristöministeri sai aikaan kohun kritisoimalla italialaisen aamiaispöydän ylpeyttä, Nutella-suklaalevitettä.

Ségolène Royal suututti Italiassa käytettyään Nutellaa esimerkkinä ympäristölle haitallisista palmuöljytuotteista.­

18.6.2015 6:36

Nutella on yksi Italian tunnetuimmista tuotteista, jonka tärkeimmät raaka-aineet ovat sokeri ja palmuöljy.

Alkuviikosta puhjennut kohu sai alkunsa jälkimmäisestä: joillakin palmuöljyn tuotantoalueilla raivataan runsaasti metsiä plantaasien tieltä, mikä kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Suurin osa palmuöljystä tuotetaan Indonesiassa ja Malesiassa.

– Meidän pitäisi lopettaa esimerkiksi Nutellan syöminen, koska siihen on käytetty palmuöljyä, Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal kommentoi maanantaina Canal+ -kanavan haastattelussa Guardianin mukaan.

Kritiikki osui arkaan aikaan ja paikkaan. Italian ja Ranskan välit ovat olleet lähipäivinä normaalia kireämmät, sillä italialaisessa Ventimiglian rajakaupungissa sadat siirtolaiset ovat yrittäneet päästä Ranskaan. Heitä ei kuitenkaan ole päästetty rajan yli, mikä on herättänyt Italiassa ärtymystä.

Italian ympäristöministeri Gian Luca Galletti kehotti Twitterissä kollegaansa “jättämään italialaiset tuotteet rauhaan” ja ilmoitti, että aikoo syödä itse Nutellaa päivälliseksi.

Segolene Royal sconcertante: lasci stare i prodotti italiani. Stasera per cena... pane e #Nutella— Gian Luca Galletti (@glgalletti) 16. kesäkuuta 2015

Myös toinen vaikutusvaltainen italialaispoliitikko Michele Anzaldi vaati Royalelta anteeksipyyntöä. Nutellaa valmistava Ferrero-yhtiö puolestaan kiirehti kommentoimaan, että se hankkii käyttämänsä palmuöljyn vastuullisista lähteistä.

Keskiviikkona Royal pyysi ”tuhannesti anteeksi” aiheuttamaansa kiistaa.

Mille excuses pour la polémique sur le #Nutella. D'accord pour mettre en valeur les progrès.— Ségolène Royal (@RoyalSegolene) 17. kesäkuuta 2015

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?