Ruotsalaislehti: Putin uhkasi Suomea

Presidentti Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin keskusteluja seurattiin ympäri maailmaa, mutta Venäjän ohjusjulkistus kaappasi huomion.

17.6.2015 13:56

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistaista tapaamista seurattiin medioissa ympäri maailman. Valtionjohtajien tapaamista suuremman huomion nappasivat kuitenkin samana päivänä Putinin julkistamat uudet ohjushankinnat.

Reuters: Venäjä rakentaa 40 ydinohjusta

Uutistoimisto Reuters huomioi päällimmäisenä, että Putin mainitsi Venäjän käyttävän sotilaallista voimaansa kaikkia niitä maita vastaan, jotka voisivat uhata sitä. Uutistoimiston mukaan kommentit saattavat lisätä jännitteitä Venäjän ja länsimaiden välille.

Putinin mukaan Venäjä on huolissaan Naton projektista, joka tähtää ohjustukikohdan rakentamiseen Eurooppaan. Reuters korostaa, että Putin uhkaa vastustaa hanketta rakentamalla 40 mannertenvälistä ydinohjusta.

– Nato lähestyy meidän rajojamme, emmekä me liiku mihinkään, hän sanoi.

Niinistö jäi Putinin varjoon Reutersin uutisessa.

Aftonbladet: Ydinaseen käyttö jälleen mahdollista Euroopassa

Ruotsalainen Aftonbladet tarttui Putinin puheisiin uusista ydinohjuksista ja tulkitsi ne osin Suomelle suunnatuiksi. Lehti haastatteli turvallisuuspolitiikan analyytikkoa Fredrik Westerlundia.

– Olemme takaisin aikakaudella, jolloin ydinaseen käyttö on Euroopassa mahdollisuus.

Aftonbladet huomauttaa, että ydinasehankintajulistuksen jälkeen Putin tapasi Niinistön Moskovassa muutamaa tuntia myöhemmin. Lehti kirjoitti asiasta väliotsikolla: ”uhkasi Suomea”.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Putin sanoi, että liittoutumattomuus on Suomen paras turvallisuuden tae lisäten, että jos Venäjän rajoille muodostuu uhka, siihen on pakko vastata.

RT: Niinistö korosti yhteistyötä

Myös venäläinen uutissivusto Russia Today huomioi Putinin ukaasin Natolle. RT:n mukaan Putin teki yhteistilaisuudessa Niinistön kanssa tuoreita julistuksia medialle ja johtajat puhuivat paljon Venäjän roolista Ukrainan kriisissä.

RT nostaa esiin Putinin kritiikin EU:n ja Yhdysvaltojen johtajille siitä, että he eivät ole vaatineet Kiovan viranomaisia kyllin voimakkaasti tulitauon noudattamiseen.

Niinistö puolestaan sanoi, että Moskova ja Helsinki toimivat yhdessä aktiivisesti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä.

– Tällä hetkellä jokaisen pitäisi tehdä mahdollisimman paljon töitä rauhan palauttamiseksi Ukrainaan ja poistaa tämänhetkisiä ongelmia Venäjän ja lännen suhteiden väliltä, RT siteeraa Niinistöä.

Svenska Dagbladet: Putin pullistelee muskeleitaan

Useimmissa medioissa Niinistön tapaaminen jäi Putinin toisen tiistaisen esiintulon varjoon. Esimerkiksi ruotsalaisen Svenska Dagbladetin mukaan Putin pullisteli muskeleitaan ilmoittamalla 40 uudesta ohjuksesta ja automaattisesta puolustusjärjestelmästä.

Myös SD:n mukaan Putinin puheet olivat merkki Euroopan huonontuneesta turvallisuustilanteesta.

Tapaaminen Niinistön kanssa ohitetaan uutisessa. Sen sijaan ääneen pääsee Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg:

– Venäjän ydinkäyttöinen sapelinkalistelu on perusteetonta. Se on epävakaata ja vaarallista. Se on myös yksi syy lisätä valmiuttamme, hän lausuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?