Ulkomaat

Bellingcat: MH17:n ohjuksella tuhonneet venäläissotilaat ehkä löydetty - jäljet johtavat 53. prikaatiin

Julkaistu:

Bellingcat-yhteisö aikoo julkaista kesällä uuden raportin Ukrainassa pudotetun MH17-koneen tapauksesta.
Bellingcat-yhteisön tutkijat ovat järjestön perustajan Eliot Higginsin mukaan valmistelleet viimeiset puoli vuotta uutta raporttia Ukrainan yllä viime heinäkuussa alasammutusta Malaysia Airlinesin lennosta MH17.

Higginsin mukaan raportissa yksilöidään venäläisen 53. ilmatorjuntaprikaatin jäseniä, jotka osallistuivat koneen väitetysti alasampuneen BUK-ohjuslavetin kuljetukseen Ukrainan rajalle.

– Heidän joukossaan on mahdollisesti henkilöt, jotka käyttivät MH17:n alasampunutta BUKia, Higgins kertoi raportin keskeisestä sisällöstä IS:lle sähköpostiviestissä keskiviikkona.

Yllä oleva videolla on ensimmäisiä kuvia MH17:n putoamispaikalta 17.7.2014.


Higgins antoi raportista laajan ennakkohaastattelun ja kuvia saksalaiselle Bild-lehdelle (linkin juttu maksullinen). Higgins vahvisti asian lyhyessä sähköpostiviestissä myös IS:lle.

Raportti julkaistaan mahdollisesti vasta 17. heinäkuuta, jolloin tulee kuluneeksi tasan vuosi katastrofista. Alasampumisessa kuolivat kaikki koneessa olleet 298 ihmistä.


Bellingcatin raportin työotsikko on Bildin mukaan raflaavasti ”MH17:n toiset 200 kasvoa”. Se viittaa 200 venäläissotilaaseen, jotka Bellingcat aikoo yksilöidä raportissaan.

Jatkoa aiemmalle raportille

Bellingcat on vapaaehtoisten muodostama kansalaisjournalismiprojekti. Yhteisö nousi tunnetuksi julkaisemalla viime marraskuussa raportin, jonka mukaan MH17:n alasampunut BUK-ohjuslavetti tuli mitä todennäköisimmin Venäjältä.

Yhteisö keräsi todisteensa netissä julkaistuista kuvista ja erityisesti sosiaalisesta mediasta. Kuvissa näkyi sama ilmatorjuntaohjuslavetti sekä Venäjän puolella että Ukrainan kapinallisten hallitsemalla alueella lähellä MH17:n alasampumispaikkaa.


Asiantuntijat ovat pitäneet raporttia vakuuttavana. Venäjä on kiistänyt kaikki väitteet osallisuudestaan ja syyttänyt koneen alasampumisesta Ukrainan armeijaa.

Bellingcat ei jättänyt asiaa marraskuun raporttiinsa vaan jatkoi selvityksiään. Nyt yhteisön perustaja, brittiläinen Eliot Higgins kertoo, että peräti 200 venäläissotilasta osallistui kyseisen BUK-järjestelmän kuljettamiseen Ukrainaan.

Tutkimusmetodi oli sama kuin aiemmin. Bellingcatin tutkijat kävivät läpi julkisia nettikuvia ja sosiaalista mediaa, kuten sotilaiden ja näiden omaisten päivityksiä, ja niiden avulla rakentui laaja lista Kurskin kaupungissa tukikohtaa pitävän Venäjän 53. ilmatorjuntaprikaatin sotilaista, jotka olivat mukana BUK-ohjuslavetin liikuttelussa Venäjällä kohti Ukrainaa. Raportissa julkaistaan heidän julkisista profiileistaan löytyneitä kuvia ja nimiä.


Bild esitti Higginsille seuraavan kysymyksen:

– Uskotteko, että MH17:n 298 ihmisen murhaajat voidaan nähdä julkaisemissanne kuvissa?

– Uskon, että se on mahdollista. En pysty sanomaan niin varmuudella, Higgins vastasi.

Painetta sotilaille

Bellingcatin tuleva raportti perustuu siis ensin väittämälle, että MH17 ammuttiin alas Venäjän armeijan BUK-ohjuslavetilla. Todisteet eivät ole aukottomat, sillä kuvia itse ampumisesta Ukrainan puolella ei ole.


Lisäksi Bellingcatin raportti perustuu keskeisesti oletukselle, että jotkut ohjuslavettia Venäjällä liikutelleista 200 venäläissotilaasta ylittivät rajan Itä-Ukrainaan ja käyttivät asetta siellä. Kuvia sotilaista Ukrainan puolella ei ole, mutta oletus perustuu siihen, että monimutkaista, vaikeasti käytettävää ilmatorjuntaohjusjärjestelmää ei vain voi luovuttaa sivulliselle.

– Ei sellaista systeemiä voi vain viedä rajalle, antaa jollekulle avaimia ja sanoa: ”Tuossa on nappi, sitä pitää painaa.” Sellainen skenaario on täysin epärealistinen. Edes ammattisotilas ei kelpaa (aseen laukaisuun) vaan tarvitaan erikseen BUK-järjestelmään koulutettu käyttäjä, Higgins perusteli Bildille.


Bellingcat aikoo luovuttaa raporttinsa hollantilaistutkijoille, jotka suorittavat virallista tutkintaa MH17:n alasampumisesta. Tutkijoiden mahdollisuus kuulla kuvissa esiintyviä venäläissotilaita on olematon, mutta raportin toivotaan ainakin luovan painetta, että joku mahdollisesti tekoon sotkeutunut henkilö jossain vaiheessa avaisi suunsa julkisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt