Ulkomaat

Niinistö toivoi ymmärtäneensä väärin – Soinilta erilainen tulkinta Kudrinin puheesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kultaranta
Ulkoministeri Timo Soinia eivät huoleta Aleksei Kudrinin puheet, vaikka presidentti Sauli Niinistö toivoi ”ymmärtäneensä ne väärin”.
Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin sanoi tänään maanantaina Kultarannassa pitämässään puheessaan, että puolustusliitto Naton ei pidä laajentua Ukrainaan eikä muuallekaan Venäjän lähialueille.

– Venäjä tarvitsee takuut, ettei Nato laajene Venäjään rajoittuville alueille, Kudrin sanoi sanatarkasti venäjänkielisessä puheessaan.


Presidentti Sauli Niinistö ei tyytynyt Kudrinin lausumiin sellaisenaan, vaan esitti hänelle yleisökysymyksen.

– Sanoitte, että Venäjä ei halua Naton laajentuvan rajoilleen. Ei pelkästään Ukrainaan, vaan omille rajoilleen. Toivottavasti ymmärsin tämän väärin, että tämä olisi rauhan ehto Ukrainassa. Onko se? Niinistö kysyi Kudrinilta.


Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Ilta-Sanomille Niinistön ja Kudrinin sananvaihtoa:

– Hänhän heijastelee Venäjän kantaa eli Naton ei pidä laajentua lähemmäksi Venäjän rajoja, eihän siinä mitään uutta ole, Soini kommentoi.

Häneltähän on kuultu toisenlaisia, länsimielisimpiä kannanottoja aiemmin?

– En lähde niihin ottamaan kantaa. Kuulin, mitä hän sanoi ja se yksi asia, mihin hän kiinnitti huomiota, oli Ukraina. Eihän hän varsinaisesti Suomesta puhunut yhtään mitään, Soini kommentoi Kudrinin puhetta.

Eli ei huoleta?

– Ei minua mikään tällaisessa maailmassa huoleta, kun perussuomalaiset menestyy.

Kyllähän hän otti kantaa Suomenkin asemaan. Hän sanoi, että Naton laajeneminen Pohjoismaissa loisi lisää jännitteitä ja riskejä. Eihän lausunto koskenut ainoastaan Ukrainaa.

– Kyllä se pääpontti oli Ukrainassa ja hänhän sanoi, ettei Baltian maita ja Pohjoismaita mikään uhkaa.


Onko ulkoministeri eri linjoilla asiassa kuin presidentti?

– En minä sillä lailla lähde tällaisia railoja availemaan, sanon asiat omalla tavallani ja sillä hyvä.

Soini kertoi, ettei hän ole keskustellut Kudrinin kanssa, mutta Yhdysvaltain entisen varaulkoministerin Strobe Talbottin kanssa hän kertoi vaihtaneensa ajatuksia, ja tapaa Talbottin vielä tällä viikolla uudestaan.

– Tästä turvallisuuspolitiikan tilanteesta ja oikeastaan siitä, että Suomi on maa, joka on halukas ja kykenevä puolustamaan itsenään, hän kertoi puheenaiheistaan.

Jutun alussa olevalla videolla presidentti Sauli Niinistö haastoi Venäjän entistä valtiovarainministeriä Aleksei Kudrinia. Kudrinin vastaus kuullaan venäjäksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt