New York Times: Yhdysvalloilla uusi Venäjä-suunnitelma – tuhansia sotilaita ja raskasta aseistusta

Julkaistu:

Venäjä pullistelee ja kasvattaa sotilaallista jännitystä Euroopassa. New York Times kertoo, millaisen viestin Yhdysvallat lähettää Venäjälle.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin teot viimeisen vuoden aikana ovat mullistaneet maailmaa monin tavoin. Venäjä pullistelee muskeleitaan sotilaallisesti, venäläinen kansallismielisyys on huipussaan ja vastakkainasettelu lännen kanssa on kärjistynyt. Yhdysvallat suunnittelee sijoittavansa raskasta aseistusta Baltian maihin ja Itäiseen Keski-Eurooppaan. Asiasta kertoo The New York Times -lehti.

Lehden mukaan kyseessä on vastaus Venäjän muuttuneeseen ulkopolitiikkaan, joka korostaa aggressiivisuutta Euroopassa. Venäjä miehitti keväällä 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta.

Eurooppalaisissa kommenteissa on korostettu, että presidentti Vladimir Putinin aloittama uusi aggressiivinen ulkopolitiikka lisää pelon ilmapiiriä. Yhdysvallat harkitsee tuovansa Eurooppaan erityisesti lisää panssarivaunuja, panssaroituja sotilasajoneuvoja ja raskasta aseistusta. Kyseeseen tuli mahdollisesti myös 5 000 yhdysvaltalaisen sotilaan sijoittaminen Eurooppaan.


Jos Yhdysvaltain suunnitelma toteutuu, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat sijoittaisi järeää sotilaskalustoa Baltian ja itäisen Keski-Euroopan uusiin Nato-maihin sitten vuonna 2004 tapahtuneen Naton laajentumisen jälkeen. Monet Nato-maat, kuten Liettua, Latvia ja Viro kuuluivat Neuvostoliittoon ennen maan romahdusta. Tänä keväänä Yhdysvallat toi neljä panssarivaunua Viroon.

Yhdysvaltain suunnitelmat vaativat voimaan tullakseen vielä puolustusministeri Ashton B. Carterin ja presidentti Barack Obaman hyväksymisen. New York Times korostaa, että joukkojen sijoittamisessa olisi kyse poliittisesta viestistä Venäjälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt