Isis vei armeijalta 2300 Humveeta – kehitti niistä pirullisen aseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis vei armeijalta 2300 Humveeta – kehitti niistä pirullisen aseen

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis käyttää amerikkalaisia Humvee-maastureista itsemurha-autopommeina.

9.6.2015 8:35

Maastureita on käytetty Irakin armeijaa vastaan, ja niitä on lähetetty Syyriaan vahvistamaan Isisin jalansijaa alueella.

Yhdysvallat valmisti Humvee-maasturit alun perin oman armeijansa käyttöön raskaiden kuormien kuljettamiseen ja muiden kuin raskaiden aseiden torjumiseen. Se on myynyt niitä Irakille terrorismin vastaiseen sotaan ilmeisesti ainakin noin kolme ja puoli tuhatta kappaletta, ja niistä suurin osa on päätynyt Isisille.

Irakin pääministerin Haider al-Abadin mukaan Isisillä on hallinnassaan noin 2300 aseistettua amerikkalaista Humveetä. Isis varasti niistä suurimman osan Irakin armeijalta, kun se kesäkuussa 2014 oli valloittanut pohjoisirakilaisen Mosulin kaupungin.

Foreign Policy -sivuston mukaan Isis käyttää Humvee-maastureita pommeina, sillä niitä suojaava panssaripinnoitus estää vastustajia tappamasta kuljettajia ennen kuin ääri-islamistit pääsevät räjäyttämään panoksensa, ja lisäksi ajokit pystyvät kuljettamaan valtavan määrän räjähteitä.

Isis-taistelijat poseeraavat haltuunsa saaman Humveen vieressä.­

Tiedusteluyritys Soufan Groupin mukaan isis käytti yli 30 autopommia Irakin armeija-asemien tuhoamiseen, kun se valtasi toukokuussa Ramadin kaupungin. Monet näistä pommeista ammuttiin Humvee-maastureista, ja osa niistä oli tarpeeksi isoja hävittääkseen kokonaisen kaupunginosan.

Isis sai haltuunsa suuren määrän aseita, univormuja ja ammuksia, kun Irakin armeija menetti maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin vuosi sitten tammikuussa vain päivän taisteluiden jälkeen. Armeijan vastahyökkäykset Isisiä vastaan kokivat toukokuussa kovan kolauksen, kun Isis valtasi Anbarin maakunnan pääkaupungin Ramadin Bagdadin länsipuolella. Yllä olevalla videolla nähdään Irakin ilmavoimien kuvaamaa video ilmapommituksista Isisin kohteita vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?