Etelä-Korean seuraava isku mers-aaltoa vastaan: Karanteenivalvonta matkapuhelimilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelä-Korean seuraava isku mers-aaltoa vastaan: Karanteenivalvonta matkapuhelimilla

Etelä-Korean viranomaiset seuraavat satoja karanteenissa olevia ihmisiä jäljittämällä heidän matkapuhelimiaan.

7.6.2015 10:36

Lähes 2 000 ihmistä on eristettynä Etelä-Koreassa mers-koronaviruksen tartunta-aallon takia.

Suurin osa karanteenissa olevista on eristetty koteihinsa. Jäljittämällä on tarkoitus varmistaa, että he todella pysyvät kotona.

– Pyydän, että ymmärrätte tämän olevan välttämätön toimenpide naapureidemme ja perheidemme suojelemiseksi, maan varapääministeri Choi Kyung-hwan kertoi tiedotustilaisuudessa julkistettuaan suunnitelman.

Maan viranomaiset ovat raportoineet 14 uutta tartuntaa ja viidennen kuolonuhrin. Taudin saaneiden määrä on noussut kaikkiaan 64:ään. Viime päivien tartunnat on kuitenkin todettu jo eristyksissä olevien keskuudessa.

Eristettyjen joukossa on kokonainen 105 asukkaan kylä. Yksi asukkaista oli saanut tartunnan käytyään sairaalassa, jossa ensimmäinen mers-koronavirustartunnan saanut potilas oli hoidettavana.

Mers on koronaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio, johon kuolee jopa yli kolmannes sairastuneista. Virusta on tavattu yli 20 maassa. Eniten tartuntoja on todettu Saudi-Arabiassa.

Sairaaloiden nimet julki

Etelä-Korean hallitus on julkistanut ne 24 sairaalaa ja terveysasemaa, joissa tartunnat on todettu tai joissa mers-koronaviruksen saaneet ovat käyneet.

Ensimmäinen virustartunta todettiin vajaat kolme viikkoa sitten. Sittemmin esimerkiksi tuhansia kouluja on suljettu tartuntojen leviämisen estämiseksi. Samoin tuhannet turistit ovat peruneet matkansa Etelä-Koreaan.

Myös valtiovarainministerinä toimivan Choi Kyung-hwanin mukaan maa ei aio budjetoida lisärahaa tautiaallon välttämiseksi. Hän pyysi ihmisiä olemaan ylireagoimatta niin, ettei maan talous kärsi.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema epidemiologian professori Stephen Morse Columbian yliopistosta uskoo Etelä-Korean toimien pysäyttävän tautiaallon. Koska taudin ilmeneminen kestää muutaman päivän tartunnan saamisesta, tulokset eivät näy hetkessä.

– Oikeilla toimenpiteillä tartuntatapausten määrän pitäisi laskea paljon ja nopeasti, hän sanoi Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?