Ulkomaat

Yli 130 jäi loukkuun vuorelle maanjäristyksen jälkeen Malesiassa - Huono sää vaikeuttaa pelastusta

Julkaistu:

Maanjäristys
Yli 130 kiipeilijää on jäänyt loukkuun vuorille Borneon saarella Malesian puolella, kun aluetta ravisteli kuuden magnitudin maanjäristys perjantaiaamuna paikallista aikaa, kertovat uutistoimistot.
Yhdysvaltojen geologisen keskuksen mukaan maanjäristyksen keskus oli noin 50 kilometrin päässä Kota Kinabalun kaupungista, joka on Sabahin osavaltion pääkaupunki.

Paikallisia ja muualta tulleita kiipeilijöitä ja patikoijia oli Kinabalu-vuorella, kun maanjäristys alkoi. Pelastusviranomaisten mukaan ainakin 137 kiipeilijää on edelleen vuorella, noin 50 on päässyt laskeutumaan turvallisesti maahan. Tarkkoja tietoja kiipeilijöiden tilasta ei ole vielä saatu, mutta viranomaisten mukaan ainakin loukkaantumisista on kerrottu ja kahden kiipeilijän pelätään kuolleen, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Maanjäristys aiheutti maanvyörymän, joka katkaisi vuorelle johtavan tien. Tie on helpoin ja käytetyin reitti. Tästä syystä kiipeilijät joutuvat nyt odottamaan, että heidät pelastetaan, viranomaiset kertoivat.

Kinabalu-vuori on Kaakkois-Aasian korkein vuori.

Vuori on tunnettu kahdesta huipustaan, joita kutsutaan “Aasin korviksi”. Alueelta tulleista kuvista näkyy, että huiput ovat pahoin vaurioituneet.

Turistmi-, kulttuuri- ja ympäristöministeri Masidi Manjun twiittasi perjantaina kuvaparin, jossa tuhot näkyvät.Jos twiitti ei näy oikein, pystyt katsomaan sen tästä.

Manjun twiittasi myös, että kiipeilijöistä ainakin osa on päässyt perjantai-iltapäivän aikana laskeutumaan alas päin vuoren rinteillä. Heille pyritään viemään ruokaa, vettä ja lämpimiä vaatteita.

Kiipeilijöiden ja patikoijien kanssa vuorella on ilmeisesti myös oppaita.

Reutersin mukaan vuorella tai sen lähistöllä on reissaajia ainakin seuraavista maista: Malesia, Singapore, Yhdysvallat, Hollanti, Britannia, Ranska, Australia, Belgia, Thaimaa, Filippiinit, Intia, Uusi-Seelanti, Tanska ja Kiina.

Huonoksi muuttunut sää on haitannut pelastusoperaation jatkamista, sillä helikoptereiden on ollut mahdotonta nousta ilmaan. Useat pelastusryhmät ja paikalliset ovat etsineet mahdollisia vaihtoehtoisia reittejä, joita pelastajat ja kiipeilijät voisivat käyttää.

Kaikki kiipeily ja patikointi vuorella ja sen lähistöllä on kielletty, sillä vuorelta saattaa edelleen pudota irtokiviä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt