WTC-iskun salaliittoteoriat: Tiesikö Saudi-Arabian kuningashuone iskuista etukäteen? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WTC-salaliittoteoriat ryöpsähtivät uudestaan – tiesivätkö he iskuista etukäteen?

Saudi-Arabian väitetty rooli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen rahoituksessa puhuttaa Yhdysvalloissa.

5.6.2015 11:16 | Päivitetty 5.6.2015 15:01

Yhdysvalloissa Valkoista taloa vaaditaan julkistamaan salaiseksi julistettu 28-sivuinen tutkintamateriaali vuoden 2001 terrori-iskuista.

Kongressin kellarin turvahuoneessa säilytettävien paperien väitetään tuovan lisävaloa epäilyihin, että merkittävässä asemassa olleet Saudi-Arabian kansalaiset olisivat osallistuneet iskujen rahoitukseen ja jopa tienneet iskun ajankohdan etukäteen.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä senaattori Rand Paul liittyi alkuviikosta paperien julkistamista vaativien joukkoon.

– Vuosien kuluessa saatu tieto nostattaa kysymyksiä (Saudi-Arabian) tuesta, tai siitä auttoiko heidän tukensa jotakuta tukemaan al-Qaidan terroristeja, Paul lausui tiistaina tiedotustilaisuudessa, jossa oli mukana terrori-iskujen uhrien omaisia.

– Emme voi antaa sivujen jäädä verhojen taakse samalla kun nämä perheet miettivät, onko näistä kammottavista iskuista saatavilla lisätietoa, Paul sanoi Politicon mukaan.

  Materiaali salattiin

Rand Paulin ulostulo antoi lisävauhtia tänä keväänä uudestaan esiin nousseelle salaliittoteorialle, jonka mukaan jopa Saudi-Arabian kuningashuonetta lähellä olevat henkilöt olisivat tienneet iskuista etukäteen ja osallistuneet niiden rahoittamiseen. Huhut asiasta alkoivat velloa käytännössä pian iskujen jälkeen, kun eräiden tunnettujen saudikansalaisten kerrottiin poistuneen Yhdysvalloista kiireessä vain pari viikkoa ennen iskuja.

Monet syyskuun 11. päivän terroristit olivat syntyperältään saudeja, ja Yhdysvalloissa asuvien Saudi-Arabian kansalaisten mahdollista osuutta on tutkittu ainakin Floridassa ja Kaliforniassa myöhemmin.

Viranomaiset ovat kiistäneet, että tutkinta olisi johtanut mihinkään tuloksiin. Presidentti George W. Bush teki päätöksen tutkintamateriaalin salaamisesta eikä sitä liitetty viralliseen 9/11-komission raporttiin, joka julkaistiin vuonna 2004.

Senaattori Rand Paul (oik.) keskusteli kongressissa WTC-iskujen uhrien perheiden järjestön puheenjohtajan Terry Stradan kanssa viime tiistaina.­

Tutkintamateriaali on arkaluontoinen, koska öljyrikas Saudi-Arabia on Yhdysvaltain merkittävä liittolainen Lähi-idässä huolimatta siitä, että maa on tiukan linjan islamilainen valtio.

Teoriat Saudi-Arabian salatusta roolista al-Qaidan tukemisessa eivät ole uusia. Vuosien varrella on tullut tipoittain julki väitteitä, että merkittävät tahot Saudi-Arabiassa ovat tukeneet al-Qaidaa ja myöhemmin edesauttaneet jopa äärijärjestö Isisin nousua.

Saudi-Arabia on toistuvasti kiistänyt kaikki väitteet. Vuonna 2002 silloisen kruununprinssi Abdullahin avustaja torjui epäilyt kuningaskunnan hallinnon rahalähetyksistä Yhdysvaltoihin WTC-terroristeja lähellä oleville henkilöille.

Presidentti George W. Bush päätti Saudi-Arabian kansalaisia koskevan tutkintamateriaalin salaamisesta.­

Kontakteja terroristeihin?

Salattujen WTC-papereiden sanotaan sisältävän lisätietoa saudiarabialaisista Khalid al-Mihdharista ja Nawaf al-Hazmista. He olivat mukana kaappaamassa American Airlinesin lentoa 77, joka törmäsi puolustusministeriö Pentagoniin 11.9.2001.

Jotkut Yhdysvaltain kongressin jäsenet, jotka ovat päässeet lukemaan salatut asiakirjat valvottuna ja ilman muistiinpanovälineitä kongressin kellarissa, ovat myöhemmin kuvailleet, että paperit saavat lukijan ”miettimään historiaa uudelleen”, kertoo brittilehti Times (linkin artikkeli maksullinen).

Saudi-Arabian edesmennyt kuningas Abdullah kiisti vuonna 2002 jyrkästi kuningaskunnan roolin WTC-iskuissa.­

Al-Mihdhar ja al-Hazmi olivat tiettävästi Kaliforniassa asuessaan yhteydessä saudikansalaiseen, jonka on epäilty olleen todellisuudessa Saudi-Arabian vakooja. Miesten toinen kontakti oli puolestaan saudimies, jonka on epäilty saaneen rahaa terveydenhoitokuluihinsa saudiarabialaiselta prinsessalta.

Kaikkien WTC-terroristien kontaktit pengottiin Yhdysvalloissa pohjamutia myöten iskujen jälkeen, ja niistä laadittiin 9/11-raporttiin perusteellinen selvitys. Siksi Yhdysvalloissa onkin ihmetelty, miksi osa selvityksestä jätettiin pois, ja miksi se on salattu.

Vaikka papereista ei selviäisikään mitään raskauttavaa, niiden julkistaminen voisi olla kuitenkin kiusallista presidentti George W. Bushille ja hänen perheelleen sekä Saudi-Arabian kuningaskunnalle. Valkoinen talo ei toistaiseksi ole ottanut mitään kantaa asian avaamiseen.

Videolla tutustutaan WTC-iskun muistoksi perustettuun museoon.

Khalid al-Mihdhar ja Nawaf al-Hazmi olivat mukana kaappaamassa Pentagoniin osunutta konetta. Heidän yhteyksiään Yhdysvalloissa käsitellään salatuissa papereissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?