Texas kumoaa 140 vuotta kestäneen kiellon: Pistoolit lanteille julkisilla paikoilla, aseet myös opiskelijoille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Texas kumoaa 140 vuotta kestäneen kiellon: Pistoolit lanteille julkisilla paikoilla, aseet myös opiskelijoille

”Villin lännen” osavaltio on tekemässä kaksi merkittävää päätöstä aseoikeuksissa.

Aseen kantaminen lanteilla on pian taas sallittua Texasissa - 140 vuotta kestäneen kiellon jälkeen.­

5.6.2015 9:48 | Päivitetty 5.6.2015 9:51

Yhdysvalloissa Texasin osavaltion kuvernööri allekirjoittanee pian lain, joka sallii aseen kantamisen vapaasti esillä esimerkiksi asevyössä. Osavaltio on myös sallimassa aseet yliopistojen kampuksille.

Texas tunnetaan perinteisesti vapaan aseenkannon osavaltiona, mutta aseen pitäminen esillä julkisilla paikoilla on ollut kiellettyä Texasissa jo 140 vuotta. Republikaanienemmistöinen osavaltioparlamentti päätti kiellon kumoamisesta viikko sitten, ja laki odottaa vain asemyönteisen kuvernöörin Greg Abbottin allekirjoitusta.

– Se on pelote. Kaupan ryöstöä suunnitteleva saattaa miettiä kahdesti, jos sisällä on ihmisiä aseet lanteilla, perusteli lakimuutosta ajanut texasilaisedustaja Debbie Riddle Fox Newsin mukaan.

Kuvernööri Abbottiin odotetaan pian allekirjoittavan myös lain, joka sallii aseen kantamisen yliopistoilla. Asetta ei kuitenkaan saisi tuolloin pitää esillä.

Lakia on perusteltu Yhdysvaltain viime vuosien yliopistoampumisilla, ja opiskelijoille halutaan taata oikeus puolustaa itseään. Monet professorit ja yliopisto-opettajat ovat arvostelleet muutosta tarpeettomaksi ja vastuuttomaksi.

Professorit ovat muun muassa olleet huolissaan tilanteesta, jossa he joutuvat kutsumaan opiskelijan luokseen keskustelemaan laskeneista arvosanoista miettien samalla, ovatko nämä aseistettuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?