Kohun keskipisteessä on Yhdysvaltain Punainen risti, joka keräsi Haitin vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen peräti 500 miljoonaa dollaria (n. 445 milj. euroa) katastrofiapua. Kyseessä oli yksi järjestön menestyksekkäimmistä varainkeruuoperaatioista, ja rahoilla oli tarkoitus rakentaa muun muassa uusia taloja jättijäristyksen takia kotinsa menettäneille sekä auttaa Haitia jaloilleen katastrofin jälkeen.
Uutissivusto ProPublica ja julkinen radiokanava NPR lähtivät selvittämään, mitä rahoilla on saatu aikaan. Kävi ilmi, että käytännössä ainoa konkreettinen tulos oli kuusi pysyvää kotia.
Yhdysvaltain Punaisen ristin mukaan se on hankkinut kodin peräti 130 000 haitilaiselle, mutta paljastusraportin mukaan luku on rajusti liioiteltu. Nyt järjestö on luvannut tarkan selvityksen siitä, mihin se on rahat käyttänyt.
Kaikki rahat eivät suinkaan olleet tarkoitettu kotien rakentamiseen, vaan Yhdysvaltain Punainen risti jakoi kriisiapua vesi- ja sähköpulasta kärsineeseen Haitiin helpottaakseen väestön akuuttia hätää.
Haitissa on toteutettu myös monia onnistuneita talonrakennusprojekteja. Tässä nousi koteja Leoganeen marraskuussa 2012.
Pysyvämpiin tuloksiin päästäkseen se kuitenkin kanavoi rahoja paljon muille järjestöille, joiden projektit näyttävät yksi toisensa jälkeen päättyneen epäonnisesti. Kenelläkään ei näytä olevan tarkkaa käsitystä, mihin rahat ovat menneet.
– Kuten monet humanitaariset organisaatiot Haitissa myös Yhdysvaltain Punainen risti kohtasi vaikeuksia, kuten hallituksen koordinaatioviiveitä, maanomistuskiistoja, viivästyksiä Haitin tullissa, haasteita löytää pätevää henkilökuntaa ... ja koleraepidemian muiden muassa, järjestö selitti ProPublicalle.
Järjestön rakentamat kuusi kotia sijaitsevat Haitin pääkaupungin Port-au-Princen lähiössä, jossa lukuisat ihmiset elävät edelleen ilman tilapäissuojissa.
Yhdysvaltain Punaista ristiä on aiemmin arvosteltu tehottomuudesta muun muassa hurrikaani Katrinan tuhojen korjauksissa sekä muissa kotimaan avustusprojekteissa.