Ulkomaat

BUK-ohjusten valmistaja: Malesialaiskone ammuttiin alas ohjuksella

Julkaistu: , Päivitetty:

MH17
BUK-ohjuksia kehitellyt venäläisyhtiö analysoi, että kyseisen ohjuksen vanha malli tuhosi MH17:n. Sitä löytyy yhtiön mukaan Ukrainan asevarastoista.
Vanhan mallinen BUK-ohjus tuhosi Malaysia Airlinesin lennon MH17 viime kesänä Itä-Ukrainassa, eikä sellaista ole käytössä Venäjän armeijalla enää, muun muassa New York Timesin siteeraama uutistoimisto AP kertoo ohjuksen kehitelleen venäläiskonsernin sanoneen tiedotustilaisuudessa eilen.

Venäjän valtio-omisteisen Almaz-Antei-teollisuuskonsernin edustaja Mihail Malishevski sanoi AP:n mukaan, että kyseistä ohjusmallia löytyy sen sijaan Ukrainan asevarastoista.

Malishevski kertoi konsernin analyysin perustuvan julkisiin valokuviin lentokoneen putoamispaikalta.


Koneen alas ampumisesta lähtien Itä-Ukrainan alueella taistelevat Venäjä-mieliset separatistit ja Ukrainan joukot ovat syytelleet toisiaan siitä, kuka laukaisi koneen tuhonneen ohjuksen ja tarkalleen mistä kohtaa.

Ukraina ja länsi ovat epäilleet, että koneen tuhosi venäläinen ohjus, jonka laukaisivat joko venäläistaistelijat tai Venäjä-mieliset separatistit.

Malishevskin uutisoidaan sanoneen, että ohjusta ei heidän arvionsa mukaan ammuttu Sniznestä, joka on separatistien hallussa oleva alue Donetskissa. Eri tahot ovat arvioineet, että ohjus ammuttiin juuri Sniznen alueelta.


International Business Timesin lainaamaan Russia Todayn uutisen mukaan Malishevski sanoi, ettei konserni rajaa ulkopuolelle muita tutkinnan lopputuloksia, mutta että konserni seisoo näkemyksensä takana.

– Emme rajaa ulkopuolelle muita versioita, mutta seisomme analyysimme takana, että BUK M1 osui MH17:ään.

Malishevskin ja konsernin johtajistoon kuuluvan Ian Novikovin uutisoidaan sanoneen, että koneen runkoon tulleet vauriot täsmäävät sen kanssa, millaista tuhoa kyseinen ohjus tekee. Uutistoimisto AP kuitenkin sanoo, ettei konserni suoraan syytä Ukrainaa ohjuksen ampumisesta, vaan toteaa, ettei kyseistä ohjusta ole käytössä Venäjän armeijalla.

Irish Examiner -lehti kirjoittaa, että separatistit alueella ovat kiistäneet edes pitäneensä hallussa kyseistä ohjusta onnettomuuden aikaan, vaikka AP:n mukaan yhden ohjuksen on väitetty olleen separatistialueella. Ukrainan armeijan tiedottaja Vladislav Seleznev sanoi Interfaxin mukaan, että kuvat ja videot onnettomuuden ajoilta ovat todistaneet, että ohjus oli separatistialueella.

Hollantilaisen onnettomuustutkijaryhmän edustajat eivät kommentoineet eilisen tiedotustilaisuuden antia millään tavalla. Ryhmän odotetaan antavan raporttinsa onnettomuudesta lokakuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt