Epäillyille natsirikollisille yli 20 miljoonan sosiaalituet USA:ssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Epäillyille natsirikollisille yli 20 miljoonan sosiaalituet USA:ssa

Yhdysvalloissa julkaistavasta viranomaisraportista selviää, että valtio on maksanut yli 20 miljoonaa dollaria eläkkeitä henkilöille, joiden arvellaan osallistuneen julmuuksiin toisen maailmansodan aikana, kertoo uutistoimisto AP. Tukia on raportin mukaan saanut yli 130 henkilöä. Kaikkien natsitaustaa ei ole vahvistettu.

Kansanedustaja Carolyn Maloney pyysi valvontaviranomaista tutkimaan eläkemaksujen laajuutta sen jälkeen, kun AP oli uutisoinut asiasta. Arkistokuva.­

31.5.2015 16:40

Vielä julkaisemattoman raportin on laatinut maan sosiaalietuuksista vastaavan viraston (SSA) valvontaviranomainen. Raportin on saanut haltuunsa uutistoimisto Associated Press, ja siitä kertoo muun muassa Washington Post.

Raportin mukaan valtion eläkkeitä on maksettu yhteensä 20,2 miljoonaa dollaria. Etuuksien saajat ovat Yhdysvaltoihin muuttaneita henkilöitä, joiden arvellaan osallistuneen esimerkiksi sotarikoksiin tai SS-joukkojen tekemiin julmuuksiin toisen maailmansodan aikana.

Eläkkeitä maksettiin helmikuun 1962 ja tammikuun 2015 välillä. Tämän jälkeen niiden maksu loppui, koska lainsäädäntöä muutettiin. Eläkkeiden saajia oli tammikuussa jäljellä neljä kappaletta.

Raportin mukaan etuuksia maksettiin yhteensä 133 henkilölle, joilla oli joko vahvistettu tai epäilty natsitausta. Suunnilleen neljännes rahoista on maksettu sellaisille ihmisille, joiden on todettu osallistuneen natsien vainoihin ja jotka on määrätty poistumaan maasta, raportissa kerrotaan.

Washington Postin mukaan viranomaiset ovat epävirallisesti kommentoineet, että vain 81:n epäillyistä on todistettu olleen osallisena vainoihin.

Etuuksia maksettu myös maasta häädetyille

AP:n mukaan Yhdysvaltain laissa oli viime vuoteen asti porsaanreikä, jonka avulla maan hallitus suostutteli rikoksista epäiltyjä ex-natseja poistumaan maasta. Ne, jotka lähtivät vapaaehtoisesti, saivat pitää eläkkeensä myös maasta poistumisen jälkeen.

Oikeusministeriö on kiistänyt, että etuuksia olisi käytetty keinona ajaa natsirikollisia maasta.

Natsi-Saksan julmuuksiin osallistuneita arvioidaan tulleen Yhdysvaltoihin enimmillään jopa 10 000 kappaletta. Monet heistä valehtelivat taustastaan, ja osalle myönnettiin Yhdysvaltain kansalaisuus.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain hallinto heräsi asiaan vasta vuonna 1979, jolloin oikeusministeriön alaisuuteen perustettiin erityinen ”natsienmetsästysyksikkö”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?