Ulkomaat

Australiassa vaaditaan poistettavaksi ”seksististä” tamponiveroa

Julkaistu:

Verotus
Tamponiveron poistamista vaativan kansalaisaloitteen äidin mukaan valtio tienaa naisten kuukautisilla euroissa vuosittain jopa 17 miljoonaa.
Naisena eläminen voi tunnetusti olla paljon rahaa vievää. Jokainen voi tietysti päättää omasta kosmetiikan käytöstään ja tehdä omalle kukkarolle sopivia ratkaisuja, mutta yksi asia tulee lähes kaikille naisille yhtä kalliiksi: terveyssiteet ja tamponit, naisena olemiseen liittyvä lähes pakollinen kuluerä joka kuukausi noin neljän vuosikymmenen ajan.

Niin sanotun tamponiveron poistamista vaativan kansalaisaloitteen Stop Taxing My Period!” (suomeksi Lopettakaa kuukautisteni verottaminen) äiti on Sydneyn yliopiston parikymppinen opiskelija Subeta Vimalarajah.

– Hallituksemme ei pidä välttämättömyyksinä tamponeja ja terveyssiteitä, joita me naiset joudumme ostamaan joka kuukausi. Kuitenkaan kukaan, jolla on kuukautiset, ei osta tamponeja ja terveyssiteitä huvin vuoksi, joten miksi meidän pitää maksaa elämiskuluistamme ylimääräiset 10 prosenttia joka toinen, kolmas tai neljäs viikko, Vimalarajah tiivistää kansalaisaloitteensa ydinkysymyksen.

Aloitteessa myös kerrotaan, että samaan aikaan, kun naiset joutuvat maksamaan lähes pakollisista hygieniatuotteistaan 10 prosentin veron, esimerkiksi kondomeja, liukuvoiteita, aurinkorasvoja ja nikotiinilaastareita ei veroteta koska niiden on katsottu olevan ”terveyden kannalta tärkeitä tuotteita”, kertoo BBC.

– Mutta eikö 10 miljoonan australialaisen lisääntymisterveys ja hygienia sitten ole tärkeää, aloitteessa kysytään.

International Business Timesin mukaan aloite on kerännyt kolmessa viikolla jo yli 93 000 nimeä.

– Vuodan ja äänestän, jätti eräs allekirjoittaja terveisensä päättäjille.

Vimalarajah on laskenut, että Australia tienaa naisten kuukautisverellä vuosittain 25 miljoonaa Australian dollaria eli noin 17 miljoonaa euroa. Hän ihmettelee, kuinka asiaan ei ole puututtu jo aiemmin.

– Syy on joko se, että poliitikoista on epämukavaa käsitellä kuukautisten tapaisen asian todellisuutta tai sitten he vain kirjaimellisesti haluavat naisten maksavan niistä. Oli vastaus kumpi vain, se on seksististä, Vimalarajah kirjoitti BBC:n mukaan blogiinsa.

Puolelleen hän on saanut myös Australian valtiovarainministerin Joe Hockeyn, joka on luvannut esitellä asian maan osavaltioiden ja territorioiden valtiovarainministereille.

– Ovatko hygieniatuotteet mielestäni välttämättömiä? Uskon niin, uskon niin. Luultavasti se vero pitäisi poistaa, Hockey vastasi Australian yleisradioyhtiö ABC:n kysymykseen pitäisikö 10 prosentin arvonlisävero poistaa tamponeista ja muista naisten päivien tuotteista.

Suomessa terveyssiteiden ja tamponien verotus on vielä kovempaa kuin Australiassa. Ne kuuluvat yleisen alv-kannan tuotteisiin eli niistä maksetaan 24 prosentin arvonlisävero, kun muistakin hygieniatuotteista.

Ota kantaa

Pitäisikö kuukautiset vapauttaa veroista?

Kyllä 78% Ei 12% Mitkä ovat kuukautiset? 10%
Ääniä yhteensä 4819

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt