Pohjois-Korean talouskehityksellä yllättävä seuraus – naiset tienaavat jo valtaosan perheiden tuloista

Julkaistu:

Epävirallinen markkinatalous on muuttanut sukupuolten valtasuhteita suljetussa Pohjois-Koreassa. Eräiden arvioiden mukaan naiset vastaavat jo 70 prosentista kotitalouksien tuloista.
Etelä-Korean valtion johtama Kansallisen yhdentymisen instituutti (KINU) arvioi, että naiset ansaitsevat jo yli 70 prosenttia maan kotitalouksien tuloista. Noin puolet taloudellisesti aktiivisista kansalaisista on naisia. Yleisimmin naiset toimivat kauppiaina epävirallisilla markkinoilla, jotka ovat kasvaneet viime vuosina.

Syynä ilmiöön on se, että monet miehet joko palvelevat armeijassa tai ovat valtion pienipalkkaisissa työpaikoissa.

– Me pohjoiskorealaiset sanomme, että miehet taistelevat sosialistisessa rintamassa, mutta naiset elämän taistelussa, sanoo 26-vuotias opiskelija Jung. Hän loikkasi Etelä-Koreaan vuonna 2012 ja lähettää rahaa perheelleen pohjoiseen.

Jung kertoo, että hänen äitinsä hankkii perheelle rahaa ”harmailla markkinoilla”. Isä työskentelee hänen mukaansa palkatta valtiolle.

Uutistoimisto Reutersin hankkimat tiedot perustuvat järjestöjen arvioihin ja loikkareiden kertomuksiin; virallista tietoa maasta on tarjolla vain vähän.

Valtion palkoilla ei saa riisikiloa

Pohjois-Korean keskusjohtoinen talous ei ole toipunut tukijansa Neuvostoliiton romahtamisesta, jota seurasi valtava nälänhätä. Talouden yskiessä yhä useampi pohjoiskorealainen on hankkinut elantoa itselleen ja perheilleen harmailla markkinoilla.

Virallisesti nämä markkinat toimivat laittomasti, mutta käytännössä niitä suvaitaan. Suuri osa yrittäjistä on naisia.

Harmaassa taloudessa ovat mukana myös korruptoituneet viranomaiset. Asiantuntijat kertovat, että esimerkiksi kojumyyjät maksavat puolueen virkamiehille veroa.

Joidenkin loikkareiden mukaan toreja valvovat puoluekaaderit kuuluvat naisten parissa jo halutuimpiin poikamiehiin.

 

Jos haluat elää paremmin siellä (pohjoisessa), sinun on parasta olla tavaroita toreilla myyvä nainen tai mennä naimisiin miehen kanssa, joka elää heidän maksamillaan lahjuksilla tai veroilla.

– Jos haluat elää paremmin siellä (pohjoisessa), sinun on parasta olla tavaroita toreilla myyvä nainen tai mennä naimisiin miehen kanssa, joka elää heidän maksamillaan lahjuksilla tai veroilla, tai työskentelee hallituksen kaupankäyntifirmoissa, kommentoi Kim Min-jung. Hän pyörittää loikkareille tarkoitettua ”treffipalvelua”.

Tarkkoja lukuja ei tiedetä, mutta Daily NK –sivuston hankkimien tietojen mukaan moni tienaa harmailla markkinoilla 50 000–150 000 Pohjois-Korean wonin kuukausitulot.

Valtion maksamat palkat sijoittuvat 2 000 ja 6 000 wonin välille. Sillä ei välttämättä saa edes kiloa riisiä.

”Miehet etsivät vaimoehdokkaita kauppapaikoilta”

Pohjois-Korean hallinto on tiukasti miesten käsissä: ainoat naiset politiikan huipulla ovat Kim Jong-unin sisar Kim Yo-jong ja hänen tätinsä Kim Kyong-hui.

Naisten yrittäjyys on kuitenkin alkanut muuttaa naisten asemaa yhteiskunnassa, jossa on perinteisesti arvostettu kotiäitiyttä.

Viime vuosina suuri osa rajan yli etelään tulleista on ollut naisia. He pystyvät usein liikkumaan vapaammin kuin valtion työpaikkoihin sidotut miehet. Tuore, runsaalle sadalle loikkarille tehty kysely antaa viitteitä siitä, että yhä useampi pohjoiskorealaisnainen hakee avioeroa. Moni heistä kertoo syyksi miehensä taloudellisen taitamattomuuden.

Eteläkorealaista naisjärjestöä johtava ja paljon loikkareita haastatellut Kim Eun-ju uskoo, että markkinatalouden myötä naiset ovat ottamassa sen taloudellisen paikan, joka ennen kuului valtiolle.

– Nykyään miehet jopa etsivät vaimoehdokkaita kauppapaikoilta, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt