Mitä me voimme tehdä Venäjän propagandalle? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä me voimme tehdä Venäjän propagandalle?

Suomessa on viime aikoina keskitytty lähinnä tunnistamaan ja paljastamaan Venäjän eri propagandatapoja, mutta vähemmälle on jäänyt Suomen reagointikeinojen miettiminen. IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen ehdottaa seuraavassa muutamia ideoita, joiden pohjalta keskustelua voi jatkaa.

Vladimir Putinin Venäjä hallitsee informaatiosodankäynnin taidon.­

23.5.2015 14:23

1) Suomalaisen median alasajo on pysäytettävä ja valtion on mietittävä tiedotusvälineiden tukitapoja. Venäjän naapurimaasta on jo olemassa esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun maiden oma media supistuu talousongelmien vuoksi ja toimittajia irtisanotaan. Jäljelle jäänyt tyhjiö täyttyy nopeasti Venäjän sponsoroimalla tai omistamalla medialla, jota yleisö ei välttämättä edes tunnista Kremlin ohjaamaksi, sillä se ”naamioituu” kunkin maan omaksi mediaksi. Suomessakin on tästä jo esimerkkejä erilaisten netin ”vaihtoehtomedioiden” muodossa.

2) Toimittajakoulutuksessa on pantava painoa Venäjä-osaamiselle ja myös venäjän kielen osaamiselle. Nykyinen Venäjä-toimittajien määrä on aivan liian vähäinen hoitamaan sitä valtavaa ”faktantarkistushaastetta”, jonka Venäjän propaganda järjestää lännelle tahallaan, jotta Venäjä voi sinä aikana tehdä jo seuraavan oman siirtonsa.

3) Medialukutaidon tehokursseja kouluihin. Sosiaalisen median aikana netissä esiintyy paljon muutakin trollausta ja vaikuttamista kuin Venäjään liittyvää. Nuorten täytyy oppia keinoja, joilla he kehittävät itselleen vastustuskykyä kaikenlaista nettikiusaamista ja mielipiteenmuokkausta vastaan.

4) Propagandan tunnistustaidon opastusta aikuisille tiedotusvälineiden kautta. Suomessa tunnistetaan jo varsin hyvin Venäjän uusia vaikuttamiskeinoja, mutta aina tavallinen mediankuluttaja ei osaisi edes ajatella olevansa juuri Venäjän sponsoroiman propagandan kohteena. Esimerkiksi netin niin sanotussa vaihtoehtomediassa saatetaan kalastella ensin lukijoita vaikkapa rikosuutisilla ja muilla skandaaleilla, jotka eivät suinkaan kerro Venäjästä, vaan paljastavat esimerkiksi läntisen yhteiskunnan rappiota – ja kun lukijoita on saatu haalittua sivustoille, muun sisällön sekaan voidaan ujuttaa myös suorempaa Venäjä-propagandaa.

5) Pidetään Suomen venäläisistä hyvää huolta. Kukaan tavallinen venäläinen ei ole syyllinen Vladimir Putinin valtakoneiston politiikkaan eikä siihen, että venäläisistä on tullut oman valtiopropagandansa uhreja. Suomessa asuvat ja Suomessa turisteina käyvät venäläiset ansaitsevat parhaan mahdollisen kohtelun, sillä he ovat ensiksikin lähtökohtaisesti mukavia ihmisiä – ja mitä paremmin me kohtelemme heitä, sitä vaikeampi heidän on jatkossa uskoa Kremlin vihavaikuttamista.

6) Käydään turistina Venäjällä ja muissa entisen Neuvostoliiton maissa. Ruohonjuuritason ihmiskontaktit ovat loistavaa liennytystä ja propagandan vastalääkettä, se havaittiin jo Neuvostoliiton aikana. Vastaavasti EU on jo lupaillut alustavasti viisumivapautta lähivuosina Georgialle ja Ukrainalle – näin monille Venäjän propagandan kohteena oleville ihmisille avautuisi ensi kertaa helppo mahdollisuus matkustaa länteen katsomaan, onko länsi todella sellainen ”fasistinen venäläisvihaaja” kuin heille on kerrottu.

7) Uskotaan itseemme eikä hötkyillä. Venäjän propaganda pyrkii horjuttamaan uskoamme koko läntiseen maailmaan ja sen arvoihin. Juuri nyt voi näyttää myös siltä, että Putinia ei pysäytä mikään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että venäläiset ovat innokkaita kulissien rakentajia eikä kaikki venäläisten rakentama toimi aina edes niin hyvin kuin Punaiselle torille jämähtänyt Armata-tankki. Jonain päivänä nämäkin propagandan kulissit romahtavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?