Irlannissa homoyhteisö riemuitsi avioliittoäänestyksen tuloksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irlannissa homoyhteisö riemuitsi avioliittoäänestyksen tuloksesta

Äänestystä kuvattiin historialliseksi vedenjakajaksi.

23.5.2015 20:58

Irlannin pääkaupungin Dublinin keskustassa homoparit riemuitsivat lauantai-iltana "historiallista käännekohtaa". Perjantaina pidetyssä kansanäänestyksessä yli 60 prosenttia uurnilla käyneistä äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Äänestysprosentti oli noin 60.

Dublinissa heiluivat lauantain illassa sateenkaariliput ja ihmiset syleilivät ja itkivät ilosta. Virallista ääntenlaskua oli saapunut seuraamaan parituhatta ihmistä.

– Äänestämään lähteneiden ihmisten määrä on meille tunteisiin vetoava asia, sanoi 48-vuotias Fred Schelbaum vierellään 43-vuotias Feargal Scott. Parin suunnitelmissa on avioliitto.

– Tähän asti monet homoseksuaalit ovat tunteneet, että heitä siedetään Irlannissa. Nyt tiedämme, että kyse on paljon enemmästä, Schelbaum lisäsi.

Katolisesta Irlannista tuli perjantain äänestyksen jälkeen maailman ensimmäinen valtio, jossa sukupuolineutraali avioliitto on hyväksytty kansanäänestyksessä. Asennemuutos Irlannissa on ollut suuri, sillä homoseksuaalisuus poistettiin maan rikoslaista vasta vuonna 1993.

Kirkon tehtävä "todellisuuden tsekkaus"

Dublinissa yleisö puhkesi huutoihin, kun esille astuivat homojen oikeuksia ajaneet keulahahmot. Mukana oli muun muassa David Norris, jonka kampanja johti aikoinaan siihen, että homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista. Yleisön edessä nähtiin myös Rory O'Neill, jonka draghahmosta Panti Blissista tuli kampanjan kasvot.

– Nuorten lesbojen, homojen, biseksuaalien ja sukupuoltaan korjanneiden tulevaisuus tässä maassa on upea, O'Neill sanoi.

Varapääministeri Joan Burton kuvaili päivää historialliseksi.

– Kymmenettuhannet irlantilaiset ovat äänestäneet syrjimättömämmän, sydämellisemmän ja demokraattisemman maan puolesta, Burton sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Irlannin katolisen kirkon johtaja Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin puolestaan totesi, että Irlannin kirkon täytyy tehdä "todellisuuden tsekkaus".

– Olemmeko ajautuneet kauas nuorista ihmisistä, Martin kyseli.

Hänen mukaansa kyse on yhteiskunnallisesta vallankumouksesta, joka on alkanut jo aiemmin.

Martin oli kehottanut äänestämään ei. Hänen mukaansa homojen oikeuksia pitää kunnioittaa ilman, että avioliiton määritelmää muutetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?