Järkyttävä totuus Isisin seksuaalisesta väkivallasta paljastui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Järkyttävä totuus Isisin seksuaalisesta väkivallasta paljastui

– Olen tehnyt töitä Bosniassa, Kongossa, Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa, mutta koskaan en ole kokenut mitään tällaista, YK:n erikoislähettiläs Zainab Bangura kertoo The Washington Postissa.

Terroristijärjestö Isis käyttää naisia ja tyttöjä seksuaalisesti hyväksi julmimmilla mahdollisilla tavoilla. Uusia ihmisoikeuksien loukkauksia tulee julki jatkuvasti, YK:n virkailijoiden raportit kertovat.­

23.5.2015 9:28

Terroristijärjestö Isis käyttää vangeikseen joutuvia naisia ja tyttöjä seksuaalisesti hyväksi julmimmilla mahdollisilla tavoilla. The Washington Post -lehti kertoo Isisin muun muassa polttaneen elävältä naisen, joka ei suostunut väkivaltaiseen seksiin.

Tiedot perustuvat YK:n virkailijoiden tuoreimpiin raportteihin. YK:n mukaan kyseessä on täysin järjestelmällinen väkivalta, jolla naisista ja lapsista tehdään orjia, joiden persoonallisuus tuhotaan.

The Washington Post on haastatellut seksuaalista väkivaltaa vastustavaa YK:n erikoislähettilästä Zainab Banguraa, joka on kerännyt pakolaisleireillä tietoja Isisin terroria Syyriasta ja Irakista paenneilta naisilta.

Zainab Banguran keräämistä Isisin tekemistä julmista rikoksista on raportoinut myös Middle East Eye -lehti.

– Isis on luonut seksuaalisesta väkivallasta omaan ideologiaansa kuuluvan järjestelmän, jolla se pahoinpitelee ja loukkaa ja tuhoaa naisia seksuaalisesti ja henkisesti, Bangura kertoo Middle East Eye -lehdessä.

Kauniita neitsyitä huutokaupataan

Bangura kertoo järkyttävän esimerkin siitä, miten Isisin terroristit vangitsevat ”kauniita neitsyitä”, joita ostetaan ja myydään huutokaupoissa terroristien valtaamilla alueilla.

Hyökättyään kyliin Isis vangitsee ensin asukkaat erottelee toisistaan naiset ja miehet. Yli 14-vuotiaat pojat teloitetaan. Äidit erotetaan nuorista naisista ja tytöistä. Nuoret tytöt pakotetaan riisuutumaan alastomiksi. Heidän kauneuttaan arvioidaan ja neitsyyttään yritetään selvittää. Ne nuoret naiset ja tytöt, joita pidetään kauneimpina neitsyinä lähetetään Raqqaan, joka kuuluu terroristien päätukikohtiin.

Tukikohdassa vallitsee Banguran mukaan jyrkkä valtarakennelma. Sheikit valitsevat orjansa ensin, sen jälkeen vuorossa ovat emiirit ja vasta heidän jälkeensä terroristitaistelijat. Yksi mies saattaa ottaa jopa kolme tai neljä nuorta naista orjakseen. Terroristimies saattaa pitää orjaa vain muutaman kuukauden ja kyllästyttyään laittaa orjan uudelleen myyntiin orjamarkkinoille, joilla naisia nöyryytetään toistuvasti.

Banguran raportista selviää, että esimerkiksi yksi tyttö myytin orjaksi 22 kertaa. Lisäksi toinen orjaksi joutunut tyttö, joka onnistui pakenemaan, näytti tatuointeja, joissa kerrotaan tytön olleen miehen ”omaisuutta”.

”Koskaan en ole kokenut mitään tällaista”

Tiedot Isisin kaappaamien orjien määristä vaihtelevat. Nykyinen arvio on, että Isisin seksiorjiksi kaapattuja naisia olisi 3 000–5 000. Isisin orjista suuri osa on uskonnoltaan jesidejä, joita terroristit pitävät erityisen vaarallisina vastustajina.

– Raportti on täynnä tietoja Isisin harjoittamasta orjuuttavasta sadistisesta seksistä. On vaikea käsittää, millaiset ihmiset voivat tehdä näin, Bangura kertoo Washington Postissa.

– Orjat joutuvat seksiorjuuteen ja raiskatuiksi. Heitä pakotetaan myös prostituutioon ja äärimmäisen väkivaltaiseen seksiin.

Sierra Leonessa aiemmin ministerinä toimineelle Banguralle tilanteen selvittäminen on ollut henkisesti raskasta, vaikka hän on nähnyt monien kriisimaiden vaikeita tilanteita.

– Tämä on tuskallista. Olen tehnyt töitä Bosniassa, Kongossa, Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa, mutta koskaan en ole kokenut mitään tällaista. En voi ymmärtää tätä sairasta epäinhimillisyyttä, hän sanoo lehdessä.

Terroristijärjestö Isis perustelee toimiaan pyhällä sodalla, jihadilla, vaikka islamilaisen maailman uskonoppineet tuomitsevat jyrkästi Isisin teot.

Jo aiemmin useat ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet vastaavia tietoja Isisin harjoittamasta terrorista, joka kohdistuu erityisesti naisiin. Amnesty Internationalin raportti Escape from Hell: Torture and sexual slavery in Islamic State captivity in Iraq (Pako helvetistä: Isisin kidutettavana ja seksiorjana Irakissa) joulukuulta paljasti tietoja Isisin kidutuksista ja raiskauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?